Υλικά:
Για 4 – 6 άτομα
1.500 ml ζωμός κοτόπουλου Νιτσιάκος
250 γραμμάρια τραχανάς ξινός
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, ολόκληρη και καθαρισμένη
1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό
1 φύλλο δάφνης
1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι (ή 1/2 κουταλιά του γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο)
100 γραμμάρια γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
100 γραμμάρια γιαούρτι πρόβειο
μερικές σταγόνες μαστιχέλαιο (θα το βρούμε στα ειδικά καταστήματα με προϊόντα μαστίχας, σε καλά παντοπωλεία και delicatessen)
50 ml λικέρ μαστίχας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
150 γραμμάρια φέτα, θρυμματισμένη
4 φέτες ψωμί χωριάτικο, ελαφρώς φρυγανισμένες μέχρι να ροδίσουν
Εκτέλεση:
Ζεστή βελουτέ σούπα με ζωμό κοτόπουλου Νιτσιάκος και τραχανα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό κοτόπουλου Νιτσιάκος μέχρι να πάρει μία βράση. Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και ρίχνουμε τον τραχανά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τη δάφνη και το θυμάρι (φρέσκο ή ξερό).
Σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια πηχτή σούπα, ανακατεύοντας τακτικά με μια ξύλινη κουτάλα, για να μην κολλήσει ο τραχανάς στο σκεύος.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τη δάφνη και το θυμάρι (αν είναι φρέσκο, αν είναι ξερό το αφήνουμε στη σούπα).
Περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ, σε δόσεις, μέχρι να γίνει λείος πολτός, και στη συνέχεια τον περνάμε από λεπτή σήτα, πιέζοντάς τον με ξύλινη κουτάλα, ώστε να αποκτήσει βελούδινη υφή.
Μεταφέρουμε τη σούπα σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα δύο είδη γιαουρτιού, το μαστιχέλαιο και το λικέρ μαστίχας. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι το μείγμα να γίνει τελείως ομοιογενές. Αλατοπιπερώνουμε.
Για το σερβίρισμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Μοιράζουμε τη θρυμματισμένη φέτα στις φέτες ψωμιού και τις βάζουμε σε ένα μικρό ταψί.
Τις ψήνουμε για 10 με 12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Μοιράζουμε τη σούπα σε πιάτα και συνοδεύουμε κάθε μερίδα με μία ψημένη φέτα ψωμί με τυρί.
Προετοιμασία: 10 λεπτά
Μια συνταγή από τους επαγγελματίες της γεύσης!