Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 φύλλο σφολιάτα
1 κιλό μήλα
150 γραμμάρια ζάχαρη
1 βανίλια
λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
λίγη κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Μοιάζει πολύ με την tart tatin αλλά είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον σε γεύση
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα στα 4. Παίρνουμε ένα ταψί, το βουτυρώνουμε και απλώνουμε την ζάχαρη την οποία έχουμε αναμείξει με την βανίλια. Πάνω από τη ζάχαρη τοποθετούμε τα μήλα δίπλα δίπλα.
Βάζουμε το ταψί πάνω στο μάτι της κουζίνας για περίπου 15 λεπτά ώσπου να καραμελώσει ζάχαρη. Μετά βάζουμε την σφολιάτα επάνω από τα μήλα και ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μετά κατεβάζουμε στους 70 και ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά ώσπου να ροδίσει η σφολιάτα.
Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 5 λεπτά και αναποδογυρίζουμε την τάρτα προσεκτικά.
Σερβίεουμε με παγωτό καϊμάκι ή με σαντγί.