Υλικά:
Για 2-4 άτομα
2 1/2 κούπες θρυμματισμένα μπισκότα ολικής άλεσης
6 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
500 γραμμάρια φρέσκα κεράσια χωρίς κουκούτσι και κομμένες στη μέση
1/2 κούπα λικέρ αμαρέτο
1/4 της κούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζελατίνη
2 κούπες τυρί μασκαρπόνε
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
Δροσερή τάρτα με απολαυστικό συνδυασμό κρέμας με κεράσια
Τοποθετήστε τη σχάρα στη μεσαία σκάλα του φούρνου και προθερμαίνετε στου 180 βαθμούς με αντιστάσεις.
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατέψτε τα θρυμματισμένα μπισκότα με το 1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.
Πιέστε το μείγμα μπισκότου σε μια φόρμα στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο. Ψήστε το μείγμα μπισκότου μέχρι να ροδίσει για περίπου 15 λεπτά. Μεταφέρετε τη φόρμα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει καλά.
Εν τω μεταξύ σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε σε δυνατή φωτιά τα 3/4 της κούπας κεράσια, 1/2 κούπα αμαρέτο, τη ζάχαρη, και 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Στη συνέχεια μειώνετε την εστία στο μέτριο και σιγοβράζετε μέχρι να πήξει το μείγμα για περίπου 8 έως 10 λεπτά.
Μεταφορά σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνετε να κρυώσει για 5 – 10 λεπτά. Προσθέστε τα υπόλοιπα κεράσια μέσα στο μπολ και ανακατεύετε καλά.
Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε το ζεστό νερό με τη ζελατίνη μέχρι να λιώσει.
Στο κάδο του μίξερ χτυπάτε ελαφρά μασκαρπόνε με 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη, εκχύλισμα βανίλιας, υπόλοιπο 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, και το μείγμα ζελατίνης μέχρι να γίνει λείο.
Απλώστε το μείγμα μασκαρπόνε μέσα στη φόρμα και καλύψτε με τα κεράσια. Βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για 2 ώρες.