Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 μικρό κεφάλι κουνουπίδι (περίπου 1 κιλό) κομμένο σε μπουκιές
2 1/2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας (λάδι τρούφας* προαιρετικά) ή ελαιόλαδο με βότανα
1 ζύμη για τάρτα εμπορίου
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα Dijon
2 μεγάλα αυγά
1 συσκευασία μασκαρπόνε (226 γραμμάρια)
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 15 % λιπαρά
1/4 κουταλάκι πιπέρι λευκό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί γραβιέρα
3/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Ιδιαίτερη τάρτα με φρέσκα λαχανικά που συνθέτουν μια gourmet απόλαυση για απαιτητικούς ουρανίσκους…
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220° C στις αντιστάσεις και ρυθμίστε τη σχάρα στη μέση του φούρνου.
Ανακατεύετε το κουνουπίδι με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ. Αραδιάστε το κουνουπίδι σε ταψί με φύλλο λαδόκολλα, αλατοπιπερώστε και ψήνετε για 15 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρέστε από το φούρνο και ανακατεύετε καλά. Συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 25 λεπτά.
Αφήστε το κουνουπίδι να κρυώσει και ραντίστε με το 1 κ.σ λάδι τρούφας* και ανακατεύετε.
Στη συνέχεια μειώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 ° C.
Απλώστε τη ζύμη τάρτας σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. (με αφαιρούμενο πάτο) και τρυπήστε τη με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια επενδύστε τη ζύμη με αλουμινόχαρτο και αραδιάστε ξερά φασόλια.
Ψήνετε την τάρτα για 20 λεπτά.
Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμη 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Διατηρήστε τη θερμοκρασία του φούρνου μέχρι να κρυώσει ελαφρά.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο 1 1/2 κ.σ από λάδι τρούφας σε ένα τηγάνι σε μέτρια εστία.
Προσθέτετε το κρεμμύδι και πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύετε μέχρι το κρεμμύδι να ροδίσει, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για περίπου 25 – 30 λεπτά.
Αφήνετε το κρεμμύδι να κρυώσει ελαφρά.
(Η προετοιμασία για το κουνουπίδι και τα κρεμμύδια μπορεί να γίνει μια ημέρα πριν την ολοκλήρωση της συνταγής)
Στη συνέχεια αλείψτε τη βάση της τάρτας με λίγο μουστάρδα. Απλώστε το κρεμμύδι σε όλη την επιφάνεια της τάρτας. Συμπληρώστε με το κουνουπίδι ομοιόμορφα πάνω από τα κρεμμύδια.
Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά μαζί με τα επόμενα 4 συστατικά της συνταγής. Ανακατέψτε και τη γραβιέρα. Απλώστε το μείγμα πάνω από το κουνουπίδι. Πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα. Ψήστε μέχρι τάρτα να ροδίσει για περίπου 40 λεπτά. Μεταφέρετε στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσει για 15 λεπτά πριν σερβίρετε.
* Λάδι τρούφας : Διατίθεται σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, εξειδικευμένα καταστήματα τροφίμων.