Υλικά:
8 αμπελόφυλλα φρέσκα ή εμπορίου
100ml μηλόξυδο
100ml νερό
8 φρέσκα, ώριμα σύκα
80 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί
αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
60ml Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Λαχταριστό και πρωτότυπο ορεκτικό για όλη την παρέα!
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα πλένετε τα αμπελόφυλλα πολύ καλά.
Θα πρέπει πρώτα να τα βράσετε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό και το μηλόξυδο και βράζετε σε δυνατή θερμοκρασία. Στη συνέχεια ρίχνετε τα φρέσκα αμπελόφυλλα στην κατσαρόλα και βράζετε για 1 -2 λεπτά αν είναι μικρά και 3 -4 λεπτά εάν είναι μεγάλα.
Με τον ίδιο τρόπο βράζετε και τα φρέσκα σύκα στο νερό με το μηλόξυδο για 5 λεπτά και μετά αφήνετε να στραγγίξουν καλά.
Χαράσσετε τα σύκα και τα ανοίγετε ελαφρά, γεμίζετε με κατσικίσιο τυρί, πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι και καλύψτε κάθε σύκο με ένα αμπελόφυλλο. Ραντίστε με ελαιόλαδο και με μια οδοντογλυφίδα καρφιτσώστε τα σύκα για να μην ανοίξει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
Ψήνετε στο γκριλ του φούρνου για λίγα λεπτά γυρίζοντας τα μια φορά μέχρι τα αμπελόφυλλα να γίνουν λίγο τραγανά. Περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρετε.