Υλικά:
Για το προζύμι θα χρειαστούμε:
2 κούπες αλεύρι κίτρινο
1 φακελάκι μαγιά
Για το ψωμί θα χρειαστούμε:
½ κιλό αλεύρι
Προζύμι
Αλάτι
1 φλιτζάνι λάδι (ελαιόλαδο)
Με τα υλικά αυτά μπορούμε να φτιάξουμε 2 ψωμιά
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλέυρι και τη μαγιά χρησιμοποιώντας λίγο χλιαρό νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για ένα βράδυ.Αυτό θα είναι το προζύμι που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψωμί.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλέυρι και τη μαγιά χρησιμοποιώντας λίγο χλιαρό νερό μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε εκτός ψυγείου για ένα βράδυ.Αυτό θα είναι το προζύμι που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψωμί.
Το πρωί βάζουμε σε μια λεκάνη μισό κιλό αλεύρι, ρίχνουμε το προζύμι, λίγο αλάτι, το ζυμώνουμε με λίγο χλιαρό νερό, ρίχνουμε το φλιτζάνι με το λάδι και συνεχίζουμε το ζύμωμα για να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη η οποία θα ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Παίρνουμε δύο φόρμες στρογγυλές ή μακρόστενες ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να έχουν τα ψωμιά μας και τις αλείφουμε με λάδι. Βάζουμε τη ζύμη στις φόρμες,και αφού τη
σκεπάσουμε με πετσέτες την αφήνουμε για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει. Σε αυτό το χρονικό σημείο χαράζουμε το ζυμάρι από πάνω.
Ψήνουμε τα ψωμιά στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.