Υλικά:
500 γραμμάρια πατάτες
120 γραμμάρια λευκό αλεύρι σκληρό ( η δόση δεν είναι απόλυτη, όσο περισσότερα υγρά έχουν οι πατάτες, τόσο περισσότερο αλεύρι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε)
Υλικά για 4 άτομα.
Εκτέλεση:
Πρόκειται για ένα πανάρχαιο πιάτο που ετοιμαζόταν με διαφορετικά είδη αλευριού, έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ρώμη… Ανάλογα με την περιοχή και τις τοπικές συνταγές της Ιταλίας προστίθενται και άλλα υλικά, δείτε πως θα φτιάξετε σπιτικά νιόκι πατάτας…
Πλένουμε τις πατάτες και χωρίς να τις καθαρίσουμε, τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό.
Ανοίγουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν.
Τις βράζουμε περίπου 30 λεπτά και ελέγχουμε αν είναι έτοιμες με ένα πηρούνι.
Αν το πηρούνι διεισδύει εύκολα στο κέντρο τους, τότε έχουν βράσει όσο πρέπει.
Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα, προσέχοντας να μην τις θρυμματίσουμε.
Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν περίπου 1 ώρα μέσα σε ένα σουρωτήρι.
Μόλις κρυώσουν οι πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε.
Στη συνέχεια τις λιώνουμε μέσα σε ένα μπολ με ειδικό εργαλείο, χωρίς να αφήσουμε μεγάλα κομμάτια.
Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα συμπαγές αλλά όχι πολύ σκληρό.
Το μείγμα πρέπει να μη θρυμματίζεται σε ψίχουλα μέσα στα χέρια μας αλλά να κολλάει στα δάχτυλά μας.
Κόβουμε το μείγμα σε 5 κομμάτια.
Αλευρώνουμε μια ξύλινη επιφάνεια και ακουμπάμε επάνω τα κομμάτια.
Σχηματίζουμε μπαστουνάκια διαμέτρου περίπου 1,5 εκατοστό.
Τα κόβουμε σε κομμάτια περίπου 1,5 εκατοστό το καθένα, με ένα μαχαίρι λείο, χωρίς δόντια.
Αλευρώνουμε καλά ένα μεγάλο δίσκο.
Με το αρεστερό μας χέρι αν είμαστε δεξιόχειρες, κρατάμε ένα τρίφτη ώστε να έχει κλίση 45 μοιρών.
Με το δεξί μας χέρι, παίρνουμε ένα κομμάτι από αυτά που έχουμε κόψει, τα ακομπάμε επάνω στον τρίφτη και ασκώντας ελαφρά πίεση με τον αντίχειρα, το κυλάμε επάνω στον τρίφτη.
Έπειτα το αφήνουμε να πέσει απευθείας μέσα στον αλευρωμένο δίσκο.
Προσέχουμε τα νιόκι να μην ακουμπήσουν το ένα το άλλο, γιατί κολλάνε πολύ εύκολα.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα κομμάτια.
Στο τέλος, κάθε νιόκι θα είναι από τη μια πλευρά του βαθουλωτό και από την άλλη φουσκωτό με γραμμώσεις, οι οποίες θα συγκρατήσουν καλά τη σάλτσα.