Υλικά:
Για 4-6 άτομα
85 γραμμάρια (3/4 φλιτζανιού + 2 κουταλιές της σούπας) αμυγδαλόψιχα
30 γραμμάρια (1/4 φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας) σκόνη κακάο
90 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) καστανή ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού καφέ σκόνη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 αυγό
80ml (1/3 φλιτζάνι) γιαούρτι ή sour cream
1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για την επικάλυψη
225 γραμμάρια σοκολάτα ημίγλυκη, χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με 35 % λιπαρά
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
Απίθανο γλυκό κέικ με απλά υλικά και χωρίς αλεύρι
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα και ρυθμίζουμε τη σχάρα στη 2 σκάλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί τα αλεσμένα αμύγδαλα, σκόνη κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα, αλάτι και καφέ μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί το αυγό, το γιαούρτι ή sour cream, το λάδι και τη βανίλια.
Διπλώστε τα υγρά συστατικά στα ξηρά συστατικά, ρίχνουμε στο σε φόρμα τάρτας στρογγυλή 20 εκ. και ψήνουμε για 20-22 λεπτά στους 170 βαθμούς με αέρα στη 2 σκάλα.
Αφήστε το να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά πριν κόψετε κομμάτι. Η συνταγή για το κέικ χωρίς αλεύρι δεν θα δείτε να φουσκώνει και να παίρνει μορφή παραδοσιακού κέικ, θα μοιάζει με σοκολατόπιτα.
Για την επικάλυψη
Τοποθετήστε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ μεσαίου μεγέθους.
Τοποθετήστε την κρέμα σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει.
Ρίξτε πάνω από τη σοκολάτα και αφήστε το μέχρι να μαλακώσει η σοκολάτα, περίπου 5 λεπτά.
Προσθέστε το βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσει. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο πριν από την επικάλυψη του κέικ.