Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
2 1/5 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 κουταλιά του γλυκού άσπρη ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό
4 κουταλιές της σούπας ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη παρμεζάνα τριμμένη
1 1/2 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο
2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένη
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν
Εκτέλεση:
Αφράτα και μυρωδάτα ψωμάκια με γεύση σκόρδο για όλες τις ώρες
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαγιά , τη 1 κούπα αλεύρι και νερό ανακατεύομαι μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα και κατόπιν ρίχνουμε το κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και ξανά ανακατεύουμε. Αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 20 με 25 λεπτά.
Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος ρίχνουμε στο μείγμα το αλάτι, το λάδι, το αυγό και ανακατεύουμε να ενωθεί με το μείγμα μας. Κατόπιν ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει η ζύμη μας. Στη συνέχεια καλύπτουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και τη βάζουμε σε ζεστό φούρνο για 1 και μισή ώρα.
Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος βγάζουμε από τον φούρνο τη ζύμη που έχει φουσκώσει αρκετά και την ρίχνουμε σε πάγκο αλευρωμένο.
Ανοίγουμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη σε πάχος 4 εκ. Έπειτα παίρνουμε τον πλάστη και ανοίγουμε απλά τη ζύμη ίσα- ίσα να ανοίξει λίγο ακόμα.
Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, λίγο λάδι, το λιωμένο σκόρδο και πασπαλίζουμε τη ζύμη με το μείγμα του σκόρδου. Αμέσως μετά ρίχνουμε την ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά μαζί με τη τριμμένη παρμεζάνα, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, πιπέρι καγιέν.
Στη συνέχεια τυλίγουμε το ζυμάρι σε ρολό και κόβουμε σε 6 κομμάτια, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, με ένα ψαλίδι κάνουμε ένα άνοιγμα σε κάθε ψωμάκι και πασπαλίζουμε με λίγο λάδι μαζί με παρμεζάνα από κάθε ψωμάκι. Φουρνίζουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς στο πρόγραμμα με αντιστάσεις πάνω – κάτω.