Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για την καρυδόπιτα
6 αυγά
200 γραμμάρια ζάχαρη
170 γραμμάρια καρύδια ψιλοτριμένα
115 γραμμάρια γαλέτα
2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
1 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
400 γραμμάρια ζάχαρη
400 γραμμάρια νερό
1 κουταλιά του χυμό λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Εκτέλεση:
Εμπνευσμένο γλυκό με έντονη γεύση και άρωμα για όλες τις ώρες
Για την καρυδόπιτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε τη γαλέτα, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα αβγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, στη δυνατή ταχύτητα για 15 λεπτά ή έως ότου έχουμε ένα αφράτο μείγμα που έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε στα αυγά και το μείγμα της φρυγανιάς, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα
Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα έως ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε για 40 – 45 λεπτά.
Ελέγχουμε εάν η καρυδόπιτά μας είναι έτοιμη με ένα μαχαίρι που το βυθίζουμε και πρέπει να είναι στεγνό όταν θα το βγάλουμε από το γλυκό.
Εάν δεν είναι καθαρό, ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-6 λεπτά, πριν το σιροπιάσουμε.
Για το σιρόπι
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και προσθέτουμε το κονιάκ.
Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε επάνω στο γλυκό μερικές κουταλιές από το ζεστό σιρόπι.
Σιγά σιγά το ρίχνουμε όλο.