Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για την φιστικόπιτα
6 αυγά
200 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια φυστίκια ψιλοτριμένα
115 γραμμάρια σιμιγδάλι
2 κουταλιά του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλιά του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
1 1/2 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
400 γραμμάρια ζάχαρη
400 γραμμάρια νερό
1 κουταλιά του χυμό λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
Εκτέλεση:
Πρωτότυπο γλυκό με φιστίκια για όλες τις ώρες
Για την φιστικόπιτα
Στο μούλτι ανακατεύουμε τα φιστίκια στη δυνατή σκάλα μέχρι να θρυμματιστούν ελαφρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε, στη δυνατή ταχύτητα για 15 λεπτά ή έως ότου έχουμε ένα αφράτο μείγμα που έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και έχει διπλασιαστεί σε όγκο.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε στα αυγά και το μείγμα από το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα
Τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα φιστίκια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα έως ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά.
Ελέγχουμε εάν η φιστικόπιτα μας είναι έτοιμη με ένα μαχαίρι που το βυθίζουμε και πρέπει να είναι στεγνό όταν θα το βγάλουμε από το γλυκό.
Εάν δεν είναι καθαρό, ψήνουμε για 5-10 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-6 λεπτά, πριν το σιροπιάσουμε.
Για το σιρόπι
Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία της κουζίνας και προσθέτουμε το κονιάκ.
Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε επάνω στο γλυκό μερικές κουταλιές από το ζεστό σιρόπι.
Σιγά σιγά το ρίχνουμε το σιρόπι πάνω από την φιστικόπιτα και αφήνουμε λίγη ώρα μέχρι να το απορροφήσει εντελώς.