Υλικά:
Για 2-4 άτομα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 πράσα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 κιλό σελινόριζα (2 μέτριες)
2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
Αλάτι
½ κουταλιά του γλυκού σελινόσπορο
2 φλιτζάνια ζωμό κότας ή λαχανικών
3 φλιτζάνια γάλα
Άσπρο πιπέρι
1-2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
½ φλιτζάνι τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή 1 βαζάκι μπρικ
Εκτέλεση:
Σερβίρουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα και φρέσκο ψωμί
Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα πράσα, και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά γύρο τα 10 λεπτά.
Στο μεταξύ καθαρίζουμε τις σελινόριζες, τις πλένουμε καλά απ έξω και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε κύβους και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα, τα ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά μαζί.
Κατόπιν προσθέτουμε τις πατάτες, το αλάτι, και το σελινόσπορο, τον ζωμό και 2 φλιτζάνια γάλα.
Αφού πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά αφήνουμε τη σούπα να μαγειρευτεί σιγά σιγά για περίπου 45 λεπτά.
Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα λαχανικά από τη σούπα και τα πολτοποιούμε. Τα ξαναρίχνουμε στη σούπα και σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε αρκετό από το υπόλοιπο γάλα μέχρι να αποκτήσει η σούπα πηκτή υφή. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λεμόνι , ανακατεύοντας καλά.