Υλικά:
Για 8- 10 άτομα
1 λάχανο μεγάλο ολόκληρο (ή 2 μικρά) περίπου 3 κιλά
1 κιλό ανάμεικτο κιμά (μοσχαρίσιο και χοιρινό)
1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
3 ποτήρια νερό
5-6 κόκκους μπαχάρι
Μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Στην Καστοριά οι σαρμάδες δε λείπουν από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι!
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, το φρέσκοτριμμένο πιπέρι και λίγο αλάτι.
Αφαιρούμε ένα – ένα τα φύλλα από το λάχανο και τα γεμίζουμε με μία κουταλιά κιμά, τα τυλίγουμε.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε μερικά φύλλα λάχανου και πάνω στα φύλλα τοποθετούμε ένα ένα τους σαρμάδες. Όταν ολοκληρώσουμε τη διαδικασία προσθέτουμε το βούτυρο, το νερό και τους κόκκους από μπαχάρι. Καλύπτουμε τους σαρμάδες με ένα πιάτο για να μείνουν σταθεροί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα.