Υλικά:
Για 4-6 άτομα
λίγα καρότα, λίγες ρίζες σέλινoυ και αϊντανού
λίγο κρεμμύδι (όλα ψιλοκομμένα)
1 ποτήρι κρασί άσπρο (ξηρό, ρετσίνωτο)
1 φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι
2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι
1 αστακός μέτριος (γύρω στο ένα κιλό) ή δυο μικροί
Για τη σάλτσα
600 γραμμάρια ντομάτες κόκκινες (ώριμες αλλά σφιχτές) ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμός από το βράσιμο του αστακού
1 φλιτζάνι του σαγιού κρασί άσπρο (ή ένα φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ)
λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
λίγη ζάχαρη
αλάτι και πιπέρι
μισό φλιτζάνι του τσαγιού λάδι εκλεκτό
4 κοφτές κουταλιές της σούπας βούτυρο
1-1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Πλούσιο γεύμα σε θρεπτικές αξίες για εξαιρετικές περιπτώσεις
Για αρχή δένουμε την ουρά του αστακού με το σώμα του.
Παίρνουμε μια κατσαρόλα που να τον χωράει ολόκληρο και ρίχνουμε μέσα τόσο νερό, ώστε όταν αποβράσει ο αστακός – να μας μείνουν 6 φλιτζάνια ζωμού (5 για το βράσιμο του πιλαφιού και 1 για τη σάλτσα).
Προσθέτουμε τα καρότα, το σέλινο, το μαϊντανό, το φύλλο της δάφνης, το κρεμμύδι, το κρασί και τ’ αλατοπίπερο, και τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνουμε μέσα τον αστακό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τον αφήνουμε να βράσει για 30-35 λεπτά (αν είναι ένας, του κιλού.
Αν είναι δύο μικροί των 500 γραμμάρια, τότε τους βράζουμε για 20-25 λεπτά).
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε τον αστακό, κόβουμε το σπάγκο που τον δέσαμε, τον ισιώνουμε, βάζουμε ένα βάρος πάνω του (για να μη ζαρώσει), τον αφήνουμε για λίγο, τον καθαρίζουμε και κόβουμε το ψαχνό του σε κομμάτια.
Ετοιμάζουμε τώρα τη σάλτσα: Ξανθίζουμε με το λάδι και το βούτυρο το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το κρασί (ή το κονιάκ), τις ντομάτες, το 1 φλιτζάνι από το ζωμό του αστακού, το μαϊντανό, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο κι αφήνουμε να σιγοβράσουν (γύρω στη μισή ώρα), μέχρι να γίνει η σάλτσα λεία και όσο θέλουμε πυκνή.
Ρίχνουμε τότε μέσα στη σάλτσα τα κομμάτια του αστακού, αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις και η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Στο μεταξύ, με τα υπόλοιπα 5 φλιτζάνια του τσαγιού ζωμό του αστακού (καθαρό, στραγγισμένο από τουλουπάνι, ή περασμένο από ψιλό τρυπητό) και τα 2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι (μουσκεμένο και πλυμένο) έχουμε φτιάξει και το πιλάφι μας.
Σερβίρουμε ως εξής: Φορμάρουμε το πιλάφι σε φόρμα με τρύπα στη μέση και το ξεφορμάρουμε στην πιατέλα του σερβιρίσματος. Αδειάζουμε τη σάλτσα στην τρύπα του κέντρου και, όση περισσέψει, στην επιφάνεια του πιλαφιού.
Tips
Αν δεν βρίσκουμε αστακό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καραβίδες μεγάλες ή γαρίδες μεγάλες.