Υλικά:
Για 4-6 άτομα:
1½ κιλό μοσχάρι
500 γρ. αμπελόφυλλα
8 καρότα
1 πράσο
5 κρεμμύδια ξερά
8 κλωνάρια σέλερι
100 γρ. φιστίκι Αιγίνης ανάλατο σε ψίχα
150 γρ. βούτυρο
3 κύβους λαχανικών της προτίμησης σας
1-2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
Χυμό απο 4 λεμόνια
½ ποτήρι του νερού κρασί λευκό ξηρό
ανάλογο αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα της φέτας
350 γρ. φέτα πικάντικη τριμμένη αλλιώς κανονική φέτα
150 γρ. βούτυρο
250 γρ. κρέμα γάλακτος
ανάλογο αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Πεντανόστιμα ρολά από μοσχάρι πλούσιο σε πρωτεϊνες με λίγες θερμίδες για το τραπέζι σας!
Πεντανόστιμα ρολά από μοσχάρι πλούσιο σε πρωτεϊνες με λίγες θερμίδες για το τραπέζι σας!
Για τα ρολάκια:
Κόβουμε τα φιλετάκια σε χοντρά κομματάκια έπειτα τα τοποθετούμε σε ένα μπολ, τα αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το θυμάρι, τα ραντίζουμε με το κρασί και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε, μαρινάρουμε το μείγμα για 30 λεπτά.
Παράλληλα κόβουμε τα μισά καρότα σε ροδέλες και τα υπόλοιπα σε μικρά μπαστουνάκια δηλαδή λωρίδες.
Κόβουμε το σέλερι σε λεπτές λωρίδες, το λευκό μέρος του πράσου, το ανοίγουμε κατά μήκος και διαχωρίζουμε τα εσωτερικά φύλλα του.
Ρίχνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα 1½ λίτρο νερό, τους κύβους λαχανικών και το βούτυρο και βράζουμε τον ζωμό για 30 λεπτά, ξαφρίζοντας τον τακτικά.
Σε μια βαθιά κατσαρόλα κόβουμε σε χοντρές ροδέλες τα κρεμμύδια και τα τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια του «πάτου» της κατσαρόλας. Από πάνω ρίχνουμε τα φύλλα δάφνης, τα μισά σέλερι και τα μισά καρότα, που είναι κομμένα σε ροδέλες.
Ανοίγουμε τα αμπελόφυλλα και τα ξεπλένουμε σε τρεχούμενο νερό.
Στη συνέχεια σκεπάζουμε τα λαχανικά της κατσαρόλας με 8-10 αμπελόφυλλα περίπου (όσα χρειάζονται για την επιφάνεια του σκεύους που θα μαγειρέψουμε). Απλώνουμε τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα στον πάγκο της κουζίνας, τοποθετούμε τα φιλετάκια από το μοσχάρι, ακριβώς από πάνω το φύλλο του πράσου, και ενδιάμεσα βάζουμε λίγες λωρίδες από καρότο και σέλερι, το φιστίκι, και τα κλείνουμε προσεκτικά όλα μαζί.
Καρφιτσώνουμε το καθένα με 1-2 οδοντογλυφίδες και τα τοποθετούμε μέσα στην κατσαρόλα.
Περιχύνουμε με τον ζωμό που ετοιμάσαμε προηγουμένως.
Σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο ή καπάκι και αφήνουμε να βράσει για 45-55 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία. Τέλος στραγγίζουμε τον ζωμό και κρατάμε 300ml για τη σάλτσα.
Για τη σάλτσα φέτας: Ρίχνουμε την τριμμένη φέτα σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και τα 300 ml ζωμού που κρατήσαμε από το βράσιμο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία έως ότου ομογενοποιηθεί η σάλτσα.
Αφού ετοιμαστεί και το ρολό μας ρίχνουμε από πάνω την σάλτσα και σερβίρουμε με ρυζάκι ή πατάτες τηγανιτές.
Καλή σας Όρεξη!