Υλικά:
Για 4 – 5 μερίδες
1,5 κιλό ροφός, κομμένος σε φέτες
4 κρεμμύδια ξερά μεγάλα (ψιλοκομμένα ή κρεμμυδόζουμο)
5 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο
5 λεμόνια (250 γραμμάρια χυμός περίπου)
Μαυροπίπερο (σε σπυριά και τριμμένο)
300 γραμμάρια λάδι
πολύ λίγο κύμινο
1 ματσάκι μαϊντανός
700 γραμμάρια κολοκυθάκια
Εκτέλεση:
Λαχταριστός ροφός μαγειρεμένος με κολοκυθάκια για το μεσημεριανό σας
Πλένουμε τα κομμάτια του ροφού, τα αλατίζουμε με αρκετό ημίχονδρο αλάτι και τα τοποθετούμε στο σουρωτήρι για να στραγγίσουν. Στο χρόνο που θα χρειασθεί για να αλατισθούν τα ψάρια μπορούμε να ετοιμάσουμε το κρεμμυδόζουμο.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κολοκυθάκια, τα οποία πρέπει να είναι μικρά και τρυφερά.
Τοποθετούμε στο σκεύος (κατά προτίμηση ταβά) τα κομμάτια του ροφού, ρίχνουμε το κρεμμυδόζουμο και προσθέτουμε νερό, ίσα – όσα να σκεπασθεί καλά το ψάρι. Στη συνέχεια τοποθετούμε την κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Το κρεμμυδόζουμο και το νερό πρέπει να είναι κρύα.
Όταν το ψάρι αρχίζει να βράζει το ξαφρίζουμε και κατόπιν ρίχνουμε στον ταβά τα κολοκυθάκια, το λάδι, τα σκόρδα και το μαυροπίπερο σε σπυριά. Το φαγητό πρέπει να βράσει επί σαράντα λεπτά (περίπου) σε δυνατή φωτιά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και κουνάμε το ταβά κάθε τόσο ώστε να μην κολλήσει το ψάρι (δεν ανακατεύουμε ποτέ).
Όταν αρχίζει να πήζει το ζουμί και αφού ελέγξουμε ότι τα κολοκυθάκια έχουν βράσει ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και κουνάμε το σκεύος, ώστε να πάει παντού. Τότε κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνουμε το κύμινο, το μαυροπίοπερο και το μαιδανό ψιλοκομμένο και το σκεπάζουμε.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, του Μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού.
Το πιάτο αυτό – συνοδευόμενο πάντα από αγιορείτικους οίνους – μπορείτε να απολαύσετε σε διάφορα restaurants στην περιοχή του Άθω ολόκληρη την εβδομάδα από τις 27.5.13 μέχρι τις 2.6.13, όπου ο Μοναχός Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός, η chef Ντίνα Νικολάου και τοπικοί chefs θα το προετοιμάζουν κάθε βράδυ στις 8, ειδικά για εσάς, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Mount Athos Area Gourmet 2013.
Για κρατήσεις επισκεφθείτε από τώρα το πεδίο της ιστοσελίδα μας www.mountathosarea.org και οργανώστε υπέροχες, οικονομικές διακοπές σε μια από τις όμορφες, αυθεντικές και ενδιαφέρουσες γωνιές της Ελλάδας!
Ένα από τα πέντε πιάτα του menu της «Μοναστηριακής Κουζίνας», που μπορείτε να απολαύσετε κατά τη διάρκεια του Mount Athos Area Gourmet από τις 27.5.13 μέχρι τις 2.6.13