Υλικά:
Για 2 κιλά ελιές
2 κιλά πράσινες ελιές
1 μπολ (για την προσωρινή τοποθέτηση των ελιών)
2 φλιτζάνια χοντρό αλάτι
4 φλιτζάνια ζεστό νερό
1 φρέσκο αυγό (για τον έλεγχο της άλμης)
λίγο ελαιόλαδο
1 καθαρό αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς
Εκτέλεση:
Φτιάξτε με απλά υλικά τις ελιές σας για όλο τον χειμώνα
Πλένουμε τις ελιές πολύ καλά με άφθονο νερό και τις στραγγίζουμε. Αφού στεγνώσουν, τις χαράζουμε σε τρία σημεία κατά μήκος με κοφτερό μαχαίρι, χωρίς όμως να φτάσουμε στο κουκούτσι.
Βάζουμε τις ελιές σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό –να τις σκεπάζει- και τις αφήνουμε για 10 μέρες αλλάζοντας το νερό καθημερινά. Μπορούμε ακόμα να βάλουμε μία πέτρα από πάνω τυλιγμένη σε καθαρό ύφασμα.
Φτιάχνουμε την άλμη ανακατεύοντας το αλάτι και το ζεστό νερό και την αφήνουμε να κρυώσει. Τη δοκιμάζουμε βάζοντας μέσα ένα φρέσκο αυγό. Εάν η άλμη είναι εντάξει το αυγό θα ανέβει στην επιφάνεια και θα εξέχει από το νερό περίπου 1,5 εκατοστό.
Βάζουμε τις ελιές με την άλμη σε ένα βάζο, κι από πάνω βάζουμε δύο δάχτυλα λάδι για να μην μουχλιάσουν. Κλείνουμε το βάζο, το τοποθετούμε σε ένα δροσερό μέρος, και το αφήνουμε εκεί για 2 βδομάδες με ένα μήνα.
Πηγή : Ξενοδοχείο ‘Ελαιώνας’ στις Ροβιές της Εύβοιας