Υλικά:
Για 6-8 άτομα
6 μεγάλοι κρόκοι αυγών
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/4 κουταλάκι αλάτι
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
2 κούπες πλήρες γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 φλιτζάνι καρύδια
Παγωτομηχανή προαιρετικά
Εκτέλεση:
Δροσερό παγωτό με απλά υλικά για όλες τις ώρες
Σε ένα μπολ χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους των αυγών μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αφήνετε στην άκρη.
Ρίξτε την κρέμα σε στο κάδο της παγωτομηχανης και αφήστε στο ψυγείο μέχρι να το ξαναχρησιμοποιήσετε.
Σε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να αρχίσει για αποκτά καφετί χρώμα. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη εντελώς.
Προσθέστε αργά το γάλα, ανακατεύοντας να ενσωματωθούν. Θα αφρίζει αρχικά, οπότε φροντίστε να χρησιμοποιείτε ένα τηγάνι με αρκετά υψηλή πλευρές.
Ζεσταίνετε σε χαμηλή θερμότητα μέχρι όλη η ζάχαρη να διαλυθεί τελείως. Μην αφήσετε να βράσει το μείγμα μπορεί να πήζει.
Χτυπήστε ελαφρά με το χέρι το μείγμα, χύστε αργά το μισό μείγμα από γάλα και ζάχαρη στα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς για μέχρι ενσωματώσουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το ζεστό μίγμα των αυγών πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο μίγμα ζάχαρης – γάλακτος.
Ανακατέψτε το μείγμα συνεχώς σε μέτρια φωτιά με μια ξύλινη σπάτουλα ή πυρίμαχο καουτσούκ, ξύνοντας τον πάτο καθώς ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει το μίγμα , περίπου 5-7 λεπτά.
Αδειάστε την κρέμα μέσα από το κόσκινο και ανακατεύετε. Προσθέστε τη βανίλια και ανακατεύετε μέχρι να κρυώσει. Βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Μέχρι να παγώσει το μείγμα, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε τα καρύδια σε ένα ταψί σε μία στρώση λαδόκολλας. Ψήνουμε για 6 λεπτά.
Αφήστε τα να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, κόψτε πρόχειρα τα καρύδια.
Όταν το μίγμα παγωτού είναι καλά παγωμένο με απλή ψύξη, δουλεύετε το μείγμα σε παγωτομηχανή σας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Μόλις το παγωτό έχει παγώσει αρκετά στην παγωτομηχανή, θα είναι αρκετά μαλακό. Διπλώστε με τα ψιλοκομμένα καρύδια. Βάλτε σε ένα αεροστεγές πλαστικό δοχείο και βάλτε το στη κατάψυξη για τουλάχιστον μία ώρα, κατά προτίμηση αρκετές ώρες.
Η συνταγή βγάζει 1 1/2 λίτρο παγωτό.