Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για τις ντομάτες
12 μέτριες στρογγυλές ντομάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι
1 μέτρια φέτα τριμμένη
1 κουταλιά σούπας κοπανισμένο μαραθόσπορο
1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1-2 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
Μπεσαμέλ
Για τη μπεσαμέλ
Ένα λίτρο γάλα
15 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ένα βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Γεμιστές ντομάτες γεμιστές με μάραθο και δυόσμο ένας μοναδικός γευστικός συνδυασμός με επικάλυψη μπεσαμέλ
Για τις ντομάτες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Με ένα κουταλάκι αδειάστε τις ντομάτες, ανοίγοντάς τες από τη μεριά του κοτσανιού. Κρατήστε 2 1/2 φλιτζάνια από τη σάρκα της ντομάτας και ψιλοκόψτε την, βάλτε την υπόλοιπη στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
Ταυτόχρονα σε βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το μισό λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και τη μαραθόριζα, αν τη χρησιμοποιείτε. Όταν μαλακώσουν, προσθέστε το μαραθόσπορο και το ρύζι και γυρίστε 1-2 φορές. Βάλτε 2 φλιτζάνια ντομάτα, και βράστε 3 λεπτά.
Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε τα αρωματικά: άγριο μάραθο (αν έχετε), μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο. Βάλτε αλάτι και πιπέρι και γεμίστε τις ντομάτες.
Βάλτε τις πατάτες στα κενά που αφήνουν γύρω, περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τη ντομάτα, πασπαλίστε πατάτες και ντομάτες με λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι, αφού τις γεμίσετε με το ρύζι και αφήστε λίγο χώρο στο πάνω μέρος για τη μπεσαμελ, ετοιμάστε τη μπεσαμέλ και με ένα κουτάλι της σούπας συμπληρώνετε τις ντομάτες μέχρι τέλος και ψήστε για 1 ώρα περίπου.
Κλείστε το φούρνο και αφήστε τις ντομάτες ακόμα 10 λεπτά. Βγάζετε τες και αφήστε τες να κρυώσουν τελείως προτού να τις σερβίρετε.
Για τη μπεσαμέλ
Λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τραβάμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε όλο το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα και μόλις ομοιόμορφο μείγμα, προσθέτουμε το γάλα και βάζουμε την κατσαρόλα και πάλι στο μάτι.
Προσθέτουμε και το αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.