Υλικά:
Για 6-8 ατομα
8 μεγάλες ντομάτες για γεμιστά
8 κουταλιές σούπας φακές
8 κουταλιές σούπας ρύζι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μικρό ψιλοκομμένο πράσο
2 κλαδιά ψιλοκομμένο σέλερι
4 σκελίδες τριμμένο σκόρδο
3 κουταλάκια τσαγιού τριμμένο κύμινο
1 κουταλάκι τσαγιού τριμμένο κόλιαντρο
1 κύβο ζωμό λαχανικών διαλυμένο σε 1 κούπα νερό
4 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Λαχταριστές ντομάτες στο φούρνο γεμιστές με ρύζι και φακές
Βράζουμε τις φακές και το ρύζι, ξεχωριστά να μαλακώσουν και τα στραγγίζουμε. Κόβουμε ένα καπάκι από το πάνω μέρος από τις πιπεριές και με προσοχή αφαιρούμε τη σάρκα της ντομάτας με ένα κουταλάκι. Βάζουμε τις ντομάτες στο ταψί.
Σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το εσωτερικό της ντομάτας, το πράσο και το σέλερι. Τα μαγειρεύουμε για 3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο και το κόλιαντρο. Μαγειρεύουμε για ακόμη ένα λεπτό.
Προσθέτουμε τις φακές, το ρύζι, αλατοπίπερο και το ζωμό και σιγοβράζουμε για 8 – 10 λεπτά, να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μαϊντανό. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις ντομάτες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς σε ταψάκι που έχουμε στρώσει ένα λαδόχαρτο ψησίματος.