Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για 6-8 άτομα
1 κιλό αλεύρι
3 φακελάκια μαγιά ξερή
85 γραμμάρια μαγιά νωπή
120 γραμμάρια νερό
300 γραμμάρια ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
½ κουταλιά της σούπας μαχλέπι
1 κουταλιά της σούπας μαστίχα
1 κούπα ταχίνι
σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Γλυκό τσουρεκάκι για να το συνοδέψετε με το αγαπημένο σας ρόφημα
Ζεσταίνουμε το νερό για να γίνει χλιαρό, διαλύουμε μέσα του όλη τη μαγιά και προσθέτουμε περίπου 2,5 κουταλιές αλεύρι για να δημιουργηθεί ένας χυλός. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
Χτυπάμε για 5 λεπτά στο μίξερ τον χυλό με τη μαγία, το ταχίνι, την ζάχαρη, το αλάτι, και το μαχλέπι με την μαστίχα κοπανισμένα σε σκόνη.
Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτουμε όλα τα υλικά που ετοιμάσαμε παραπάνω.
Ζυμώνουμε για περίπου 20 λεπτά, ώσπου το μείγμα να μην κολλάει στα τοιχώματα της λεκάνης.
Σκεπάζουμε την λεκάνη με πετσέτα και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για περίπου 90 λεπτά.
Χωρίζουμε το μείγμα σε δύο ίσες ποσότητες, πλάθουμε τα τσουρέκια, τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε για άλλα 60 λεπτά περίπου.
Αλείφουμε με λίγο νεράκι την επιφάνεια των τσουρεκιών και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, σε χαμηλή θέση στο φούρνο με αντιστάσεις πάνω και κάτω, για περίπου 40-45 λεπτά.