Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για την ζύμη
2 ποτήρια χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
1 σφηνάκι κονιάκ
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
3 ποτήρια του νερού αλεύρι (περίπου 1 1/2 κιλό)
μισό φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι του νερού λάδι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
2 ποτήρια του νερού νερό
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
τη φλούδα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
1/2 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση:
Ελαφρύ επιδόρπιο που μπορείτε να συνδυάσετε με κρέμα βανίλια
Για τη ζύμη
Στο κάδο του μίξερ και στη μεσαία σκάλα του μίξερ ρίχνουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τα ξύσματα, το φρέσκο χυμό μαζί με τη σόδα, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και στο τέλος το αλεύρι με το μπέικιν σταδιακά.
Όταν το μείγμα μας γίνει απαλή ζύμη τότε λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για 7′ περίπου (από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει).
Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε να χλιάνει.
Κόβουμε σε κομμάτια την πορτοκαλόπιτα και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει από τον φούρνο και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.
Αφού πιει όλο το σιρόπι, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.