Υλικά:
Για 2-4 άτομα
200 γραμμάρια κιμά σόγιας
1 κιλό φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη ή 2 κουτάκια κονκασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη (μόνο αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα)
1 ξυλαράκι κανέλας
1 ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 συσκευασία ζυμαρικά σπαγγέτι
Εκτέλεση:
Λαχταριστό και χορταστικό πιάτο για της ημέρες της νηστείας
Μουλιάζουμε τον κιμά σόγιας σε ένα μεγάλο μπολ με νερό για 30 λεπτά ή ακόμα καλύτερα για όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τη σόγια και τη στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
Ζεσταίνετε τον κιμά σόγιας, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το νερό σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ενώ ανακατεύετε συνέχεια να μη σβολιάσει ο κιμάς.
Συνεχίζετε να μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 3 ακόμη λεπτά τον κιμά.
Προσθέστε την ντομάτα και τη ζάχαρη και μόλις πάρει η σάλτσα μία βράση προσθέστε και το αλάτι.
Μισοσκεπάζετε με ένα καπάκι το τηγάνι και σιγοβράζεται τον κιμά για 45 λεπτά περίπου. Στο μέσο του χρόνου προσθέτετε και όλα τα άλλα υλικά.
Ταυτόχρονα βράζουμε τα σπαγγέτι σε καυτό αλατισμένο νερό για 7 λεπτά. Σερβίρουμε με τη σάλτσα του κιμά.