Υλικά:
Για 6-8 άτομα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλα
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Μισό ποτήρι του νερού σουσάμι καβουρδισμένο
Μισό ποτήρι νερού ζάχαρη
Λίγο ανθόνερο
1 ποτήρι του νερού λάδι
3 κιλά κόκκινο κολοκύθι
2 ποτήρια νερού καρύδια κοπανισμένα μαζί με αμύγδαλα και φουντούκια
1 ποτήρι νερού κοπανισμένη φρυγανιά
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Για το φύλλο
Μια πρέζα αλάτι
1 κιλό αλεύρι όσο πάρει
1 ποτήρι νερό
1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
1 φλούδα λεμονιού
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
Εκτέλεση:
Γλυκιά πίτα με κόκκινη κολοκύθα και καρύδια για όσους νηστεύουν και όχι μόνο!
Για το φύλλο
Ρίχνουμε όλα τα υλικά τα υλικά για το φύλλο σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι να πλάθονται τα φύλλα.
Καθαρίζουμε το κολοκύθι, το τρίβουμε στο τρίφτη του κρεμμυδιού, προσθέτουμε αλάτι και το αφήνουμε για 2 ώρες. Έπειτα το στύβουμε καλά και το τοποθετούμε σε μια λεκάνη.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, το σουσάμι, τη ζάχαρη, την κανέλα, και τα γαρύφαλλα κοπανισμένα, τη φρυγανιά και τα ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε ένα από τα φύλλα, απλώνουμε πάνω του ένα μέρος από το μείγμα κολοκυθιού, πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με λίγο από το μείγμα του καρυδιού και σκεπάζουμε με δεύτερο φύλλο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση και να γίνει ένα αρκετά χοντρό στρώμα.
Σκεπάζουμε με ένα χοντρό φύλλο, το αλείφουμε με λάδι και το χαράζουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή σε σχήμα μπακλαβά, φτάνοντας το μαχαίρι στο πάτο του ταψιού.
Βάζουμε ένα ολόκληρο γαρύφαλλο πάνω σε κάθε κομμάτι και ψήνουμε τη κολοκυθόπιτα στους 150-170 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε 3 φλιτζάνια νερό μαζί με 3 φλιτζάνια ζάχαρη και 1 φλούδα λεμονιού.
Όταν ψηθεί η πίτα τη ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο αν έχετε και την περιχύνουμε με το σιρόπι.
Σερβίρουμε με καφέ με τζίντζερ και κανέλα!