Υλικά:
Για 6-8 άτομα
2 μεγάλες μελιτζάνες κομμένες σε φέτες
Αλάτι
3 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένη
Ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
1 1/2 κιλά φρέσκο τυρί μοτσαρέλα, κομμένο σε κύβους
2 κούπες ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά
1 γεμάτο φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση:
Λαχταριστό πιάτο με απλά υλικά για όλες τις ώρες
Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος με πάχος 1 εκ. Τοποθετήστε τες σε ένα σουρωτήρι και πασπαλίζουμε με αλάτι ομοιόμορφα.
Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες το αλάτισμα.
Ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες αφήνοντας για μισή ώρα στο σουρωτήρι. Ο σκοπός αυτού του βήματος είναι να απελευθερωθεί ένα μέρος της υγρασίας του πριν το μαγείρεμα.
Ανακατέψτε τους κύβους ντομάτες, το σκόρδο και 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ.
Όταν οι μελιτζάνες έχουν αποξηρανθεί, πιέστε προς τα κάτω για να αφαιρέσετε το περισσευούμενο νερό, αφαιρέστε το υπερβολικό αλάτι, και βάλτε τις φέτες από πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει όλα η υγρασία.
Σε ένα μεγάλο, ρηχό μπολ ανακατέψτε το αλεύρι και τριμμένη φρυγανιά. Ανακατέψτε καλά. Ρίξτε τα χτυπημένα αυγά σε ένα άλλο μεγάλο ρηχό μπολ.
Τοποθετήστε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο.
Όταν το λάδι είναι κάψει, πασπαλίζουμε τις φέτες μελιτζάνας στο πρώτο μείγμα του αλευριού. Στη συνέχεια τις βουτάμε στο χτυπημένο αυγό.
Βουτάτε τις μελιτζάνες στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, γυρίζοντας μία φορά.
Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο πυρέξ απλώνετε μια στρώση από φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας. Συνεχίζουμε με το ένα τρίτο από τις φέτες μελιτζάνας.
Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από τη μοτσαρέλα.
Πασπαλίζουμε με το ένα τρίτο της ποσότητας από την ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά και τα μισά από τα φύλλα βασιλικού.
Κάντε ένα δεύτερο στρώμα από φέτες μελιτζάνας που ολοκληρώνεται από 1 φλιτζάνι σάλτσα, την υπόλοιπη μοτσαρέλα, τη μισή ποσότητα από την ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά και όλο τον υπόλοιπο βασιλικό.
Προσθέστε πάνω από την μελιτζάνα την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας και πασπαλίζετε με την υπόλοιπη 1 κούπα ξερή τριμμένη ζυμήθρα ΄Ηπειρος.
Ψήνουμε μέχρι το τυρί να λιώσει και η κορυφή είναι ελαφρώς καφέ, περίπου 30 λεπτά. Αφήστε το να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.