Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για τη μελιτζάνα
3 μελιτζάνες χαραγμένες κατά μήκος
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμμένα
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες μεγάλους κύβους
1 κουταλιά σούπας πελτέ τομάτας
1 φλιτζάνι παρμεζάνα ψιλοκομμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
Για τον κιμά
½ κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά, περασμένο από τη μηχανή μία φορά
1 κιλό φρέσκια ντομάτα στον τρίφτη ή 2 κουτάκια κονκασέ
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη (μόνο αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα)
1 ξυλαράκι κανέλας
1 ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού κύμινο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Λαχταριστό και καλοκαιρινό πιάτο για όλη την οικογένεια
Για τον κιμά
Ζεσταίνετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το νερό σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ενώ ανακατεύετε συνέχεια να μη σβολιάσει ο κιμάς.
Συνεχίζετε να μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέστε το ελαιόλαδο και σοτάρετε για 3 ακόμη λεπτά τον κιμά.
Προσθέστε την ντομάτα και τη ζάχαρη και μόλις πάρει η σάλτσα μία βράση προσθέστε και το αλάτι.
Μισοσκεπάζετε με ένα καπάκι το τηγάνι και σιγοβράζεται τον κιμά για 15 λεπτά περίπου. Στο μέσο του χρόνου προσθέτετε και όλα τα άλλα υλικά.
Για τη συναρμολόγηση
Σε ξύλο κοπής κόβουμε τις μελιτζάνες ας 1. 5 εκ πάχος. Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, ραντίζουμε με λίγο λάδακι και ψήνουμε για 10 λεπτά ίσα ίσα να μαλακώσουν. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά μαγειρεμένο. Στη συνέχεια βάζουμε από μισή κουταλιά της σούπας από το μείγμα κιμά πάνω σε κάθε φέτα μελιτζάνας και κλείνουμε με δεύτερη φέτα μελιτζάνας σαν σάντουιτς, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.
Ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 25 -30 λεπτά. Αφού ψηθούν αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσουν.
Στη συνέχεια σερβίρουμε τις μελιτζάνες με ντιπ ντομάτας με πιπεριά.