Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για τα λαζάνια
700 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
2 κιλά πατάτες κομμένες σε φέτες
1 κίτρινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα
1/4 φλιτζάνι ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά
1 πακέτο άβραστα λαζάνια
Για τη σάλτσα ντομάτας
1 ½ κιλό αποφλοιωμένες ντομάτες
¼ φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι τσαγιού βασιλικός πλατύφυλλος
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη αποξηραμένη
1 κουταλάκι της σούπας πελτές ντομάτας
2 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση:
Λαχταριστά και ζουμερά λαζάνια με απλά υλικά για το μεσημεριανό σας
Για τα λαζάνια
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου, βουτυρώστε ένα πυρέξ τετράγωνο για λαζάνια.
Κόβουμε τις πατάτες σε περίπου 1/2 εκ πάχος σε φέτες. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.
Απλώνεται μικρή ποσότητα της σάλτσας ντομάτας στον πάτο του πυρέξ. Τοποθετήστε μια στρώση λαζάνια, από πάνω μια στρώση πατάτες και πασπαλίζουμε μερικές από τις φέτες κρεμμυδιού. Απλώστε αρκετή σάλτσα ντομάτας πάνω από τις πατάτες για να τις καλύψει. Στην συνέχεια επαναλαμβάνετε με τη σειρά των υλικών μέχρι να τελειώσουν τα λαζάνια. Τέλος πασπαλίστε το ένα τρίτο του τυριού μοτσαρέλα πάνω στη σάλτσα ντομάτας.
Πασπαλίζουμε με την ξερή τριμμένη ζυμήθρα Ήπειρος με μόνο 1% λιπαρά πάνω από την τελευταία στρώση του τυριού μοτσαρέλα.
Καλύψτε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 220 βαθμούς Κελσίου για 45 λεπτά. Στη συνέχεια αφού περάσουν τα 45 λεπτά βγάζετε το αλουμινόχαρτο από το πυρέξ και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.
Για τη σάλτσα ντομάτας
Πλένουμε τις ντομάτες και αφειρούμε τη φλούδα τους.
Τις κόβουμε στη μέση και ζουλώντας αφιρούμε τους σπόρους.
Στη συνέχεια τις ψιλοκόβουμε.
Αμέσως μετά τοποθετούμε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά τον πελτέ, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, ρίχνοντας το βασιλικό, τη ρίγανη σε μια βαθιά κατσαρόλα
και τα αφήνουμε να πάρουν βράση.
Μόλις δούμε ότι αρχίζουν να βράζουν, τα ανακατεύουμε με μια κουτάλα και πιέζουμε ώστε να λιώσουν οι ντομάτες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Προς το τέλος του χρόνου που χρειάζεται για να βράσει ρίχνουμε αλατοπίπερο.