Υλικά:
Για 6-8 άτομα
1⁄2 κιλό σπανάκι ζεματισμένο
500 γραμμάρια αλεύρι
1⁄2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαραθόσπορο
κουταλιά της σούπας μαύρο σουσάμι
μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε πολύ λεπτές, στρογγυλεμένες φέτες
25 γραμμάρια μαγιά νωπή
αλάτι
1⁄2 κουταλάκι πιπέρι
Εκτέλεση:
Για το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας και όχι μόνο
Τα υλικά της συνταγής κάνουν για μία μεγάλη λαγάνα.
Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη μαγιά, διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι νερό, και το αλεύρι.
Δουλεύετε σε μέτρια ταχύτητα για μερικά λεπτά, σταματάτε και ελέγχετε την πυκνότητα της ζύμης.
Προσθέτετε ακόμα λίγο χλιαρό νερό και αμέσως ρίχνετε το μαραθόσπορο.
Όταν το ζυμάρι σας γίνει ομοιογενές και αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ, το αδειάζετε παάω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
Ζυμώνετε με τα χέρια σας για μερικά λεπτά και, με τη βοήθεια ενός χοντρού πλάστη, δίνετε στη ζύμη σας το σχήμα της λαγάνας, που δεν πρέπει να είναι πολύ παχιά, διότι πρέπει να υπολογίσετε ότι θα διπλασιαστεί σε όγκο στη διάρκεια του ψησίματος.
Τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί, σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα, διαφορετικά τη βάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στην (αντίσταση για 10 λεπτά).
Στη συνέχεια τοποθετείτε τις φέτες ντομάτας στο κεντρικό και πλατύ μέρος της λαγάνας μαζί με το σπανάκι, πασπαλίζετε με το μαυροσούσαμο και λίγο μαραθόσπορο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά σε (αέρα).