Υλικά:
Για 6-8 άτομα
500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γραμμάρια ελιές ψιλοκομμένες ψωρίς κουκούτσια
1⁄2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας μαραθόσπορο
κουταλιά της σούπας μαύρο σουσάμι
μεγάλη ντομάτα, κομμένη σε πολύ λεπτές, στρογγυλεμένες φέτες
25 γραμμάρια μαγιά νωπή
αλάτι
1⁄2 κουταλάκι πιπέρι
Εκτέλεση:
Αφράτη και γευστική λαγάνα με ντομάτα και ελιές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας
Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη μαγιά, διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι νερό, και το αλεύρι.
Δουλεύετε σε μέτρια ταχύτητα για μερικά λεπτά, σταματάτε και ελέγχετε την πυκνότητα της ζύμης.
Προσθέτετε ακόμα λίγο χλιαρό νερό και αμέσως ρίχνετε το μαραθόσπορο.
Όταν το ζυμάρι σας γίνει ομοιογενές και αρχίσει να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ, το αδειάζετε πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
Ζυμώνετε με τα χέρια σας για μερικά λεπτά και, με τη βοήθεια ενός χοντρού πλάστη, δίνετε στη ζύμη σας το σχήμα της λαγάνας, που δεν πρέπει να είναι πολύ παχιά, διότι πρέπει να υπολογίσετε ότι θα διπλασιαστεί σε όγκο στη διάρκεια του ψησίματος.
Τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί, σκεπάζετε με βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα, διαφορετικά τη βάζετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς στην (αντίσταση για 10 λεπτά).
Στη συνέχεια τοποθετείτε τις φέτες ντομάτας στο κεντρικό και πλατύ μέρος της λαγάνας, πασπαλίζετε με το μαυροσούσαμο και τις ελιές και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά σε (αέρα).