Υλικά:
1 λάχανο βάρους περίπου 2 κιλά
200 γραμμάρια ρύζι πιλάφι
1 φλιτζάνι του καφέ μαύρη σταφίδα
250 γραμμάρια κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του καφέ κουκουνάρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι(θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό του)
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Αρχικά καθαρίζουμε το λάχανο.
Αρχικά καθαρίζουμε το λάχανο.
Αφαιρούμε το κοτσάνο του και τα χαλασμένα μέρη.
Στη συνέχεια το κόβουμε στα δύο.
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και προσθέτοντας αλάτι περιμένουμε να πάρει βράση.
Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, βάζουμε μέσα το λάχανο και το αφήνουμε να βράσει για 8 λεπτά περίπου ώστε να μαλακώσει.
Όταν μαλακώσει το βγάζουμε από την κατσαρόλα και τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι ή σε μια πιατέλα.
Περιμένουμε λίγο να κρυώσει και αρχίζουμε να τραβάμε ένα-ένα τα φύλλα του.
Το κάθε φύλλο το χωρίζουμε σε κομμάτια μεγέθους μιας παλάμης.
Σε ένα μπολ βάζουμε 200 γραμμάρια ρύζι για πιλάφι μέσα σε χλιαρό νερό.
Αφήνουμε λίγη ώρα το ρύζι μέσα στο νερό και αμέσως μετά αδειάζουμε το νερό,το ξεπλένουμε και το μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια κα τα ψιλοκόβουμε ή τα τρίβουμε στον τρίφτη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο.
Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε.
Προσθέτουμε το κουκουνάρι,το ρύζι και λίγο αλάτι.
Σοτάρουμε το ρύζι μαζί με το κουκουνάρι για 6 λεπτά περίπου για να πάρει τη γεύση και το άρωμα του.
Στο χρόνο αυτό, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι ένα ποτήρι του νερού που θα περιέχει χλιαρό νερό και αφήνουμε το ρύζι να βράσει.
Μόλις αρχίσει να βράζει,συμπληρώνουμε τα υλικά βάζοντας μέσα στο σκέυος με το ρύζι τις σταφίδες,τον ψιλοκομμένο άνηθο και το δυόσμο.
Αλατοποιπερώνουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει λίγο πριν αρχίσουμε να τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες.
Για να τυλίξουμε τους λαχανοντολμάδες,παίρνουμε ένα-ένα τα φύλλα του λάχανου και βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου μια κουταλιά από τη γέμιση.
Διπλώνουμε τις δύο άκρες του φύλλου και τις κλείνουμε δημιουργώντας ένα ρολό.
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα(με αυτά τα υλικά θα μας βγουν περίπου 40).
Τους βάζουμε δίπλα τον ένα στον άλλο και πολύ κοντά ώστε να υπάρχουν κενά.
Όταν γεμίσει ο πάτος της κατσαρόλας τοποθετούμε τους υπόλοιπους από πάνω, έτσι πριν τους βάλουμε για βράσιμο,θα δούμε ότι δημιουργούνται δύο ή τρεις στρώσεις.
Αφού τους τοποθετήσουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα.
Βάζουμε τόση ποσότητα μέχρι σχεδόν να σκεπαστούν οι λαχανοντολμάδες.
Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο.
Βάζουμε τους λαχανοντολμάδες να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 35 με 40 λεπτά.
Προσέχουμε ενώ βράζουν μπορεί το νερό να βγαίνει από την επιφάνεια της κατσαρόλας, οπότε θα πρέπει να ξαφρίζουμε, να αφαιρούμε λίγη ποσότητα νερού.
Όταν πλέον θα έχουν βράσει,τους περιχύνουμε με ένα χυμό λεμόνι.
Τους αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.