Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1/2 λεμόνι, χυμός
1 λίτρο νερό
1 κρασί λευκό ή ερυθρό ξυρό
600 γραμμάρια βατόμουρα
300 γραμμάρια ψιλή ζάχαρη
Εκτέλεση:
Δώστε άρωμα βατόμουρου και δροσερή νότα στα κρασιά σας για μεγαλήτερη απόλαυση!
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε τα βατόμουρα και τα καλύπτετε με την ψιλή ζάχαρη να πάει παντού και ανακατεύετε. Κατόπιν περιχύνετε με το χυμό λεμονιού και τέλος σκεπάζετε με το νερό. Ανάβετε το μάτι σε μέτρια φωτιά κι αφήνετε το μείγμα να πάρει βράση, ανακατεύοντας κατά διαστήματα να μαλακώσουν τα φρούτα και να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
Ρίχνετε το μάτι στο χαμηλό και σιγοβράζετε το μείγμα για 7 λεπτά, μέχρι τα βατόμουρα να αρχίσουν να λιώνουν. Κατεβάζετε από τη φωτιά κι αφήνω να πέσει λίγο η θερμοκρασία.
Περνάτε την υγρή μαρμελάδα από μεγάλο σουρωτήρι, πατώντας τα φρούτα ελαφρώς με τα χέρια. Θα πρέπει τα βατόμουρα να έχουν μαλακώσει τόσο, ώστε να περνάνε μέσα από τη σίτα και να μένουν πίσω μόνο τα σπόρια.
Αφού πέσει τελείως η θερμοκρασία, μεταφέρετε το περιεχόμενο σε γυάλινο μπουκάλι και το αφήνω στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Για να σερβίρετε, αφού έχει κρυώσει πραγματικά ο χυμός, γεμίζετε ένα ποτήρι το 1/3 ή μέχρι τη μέση ή όσο γλυκό θέλω το αναψυκτικό μου και το αναμειγνύετε με λευκό ή κόκκινο ξυρό κρασί.
Έτσι θα ενωθούν επιτυχώς τα αρώματα και τα μπαχάρια και θα έχτε ένα ποτό με γεύση βατόμουρου.
Διαφορετικά μπορείτε το μείγμα βατόμουρου να το διαλύσετε με το κρασί και να το απολαμβάνετε κάθε φορά που θα θέλετε κρασί!
Σερβίρετε μαζί με ρολό προσούτο με ρώσικη σαλάτα!