Κοτόπουλο ψητό σε κρούστα αλατιού με εστραγκόν

by sidagi.gr
1,6K προβολές

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

Για το κοτόπουλο
1 ολόκληρο κοτόπουλο 2 κιλά
1 ½ ματσάκια εστραγκόν ή θυμάρι φρέσκο ή δεντρολίβανο φρέσκο
5 σκελίδες σκόρδο
60 ml ( ¼ φλιτζάνι)  ελαιόλαδο
μαύρο πιπέρι
Από 2 λεμόνια το ξύσμα και ψιλοκομμένα
2 κιλά αλάτι
1 κουταλιά της σούπας μαύρο πιπέρι χοντροαλεσμένο στο γουδί
4 ασπράδια αυγών

Για τη βινεγκρέτ με εστραγκόν
½ ματσάκι εστραγκόν , φύλλα ψιλοκομμένα ή θυμάρι φρέσκο ή δεντρολίβανο φρέσκο
60 ml ( ¼ φλιτζανιού ) φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
60 ml ( ¼ φλιτζανιού ) ξίδι βαλσαμικό
125 ml ( ½ φλιτζάνι)  ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 σκελίδα σκόρδο
αλάτι και μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση:

Φτιάξτε μυρωδάτο και εντυπωσιακό πιάτο για το μεσημεριανό σας

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C. Ξεπλύνετε το κοτόπουλο κάτω από κρύο νερό και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Στο μούλτι ρίχνετε ½ ματσάκι εστραγκόν, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη , λάδι και πιπέρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένας πολτός. Απλώστε το μείγμα εστραγκόν πάνω  από το κοτόπουλο , εσωτερικά  και κάτω από το στήθος . Να είστε προσεκτικοί για να μην σκιστεί η πέτσα του κοτόπουλου γιατί η κρούστα αλατιού θα διαπεράσει το κοτόπουλο και θα γίνει πολύ αλμυρό.

Γεμίσει την κοιλότητα του κοτόπουλου με δύο από τα μισά λεμονιού και τα υπόλοιπα 4 σκελίδες του σκόρδου. Δένω το κοτόπουλο και να αναιρέσει , ενώ έχετε προετοιμάσει το αλάτι για την κρούστα .
Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από το υπόλοιπο εστραγκόν . Τοποθετήστε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού, πιπέρι, ασπράδια αυγών και 60 ml ( ¼ φλιτζάνι) νερό. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας , ανακατέψτε καλά τα υλικά.

Τοποθετήστε μια στρώση από το μείγμα του αλατιού, περίπου 2 εκ, στη βάση ενός τετράγωνου ταψιού. Το μόνο που χρειάζεται να είναι να απλώστε σε μεγάλη επιφάνεια το μείγμα αλατιού  για να καθίσει το κοτόπουλο ακριβώς. Στη συνέχεια δένουμε τα πόδια του κοτόπουλου με ένα σπάγκο και τοποθετείτε το κοτόπουλο πάνω στη κρούστα αλατιού και απλώνετε το υπόλοιπο μείγμα αλατιού γύρω και πάνω από το κοτόπουλο καλύπτοντας το όλο.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες.
Εν τω μεταξύ, για να φτιάξουμε τη βινεγκρέτ εστραγκόν, ανακατέψτε όλα τα υλικά σε ένα βάζο και ανακινήστε καλά. Η συνταγή βγάζει 1 φλιτζάνι.

Αφού ψηθεί το κοτόπουλο αφαιρέστε το από ο φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Τώρα για αφαιρέσετε την κρούστα αλατιού. Θα σπάσετε την κρούστα αλατιού με ένα σφυρί μαγειρικής. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από την κρούστα.  Χρησιμοποιώντας μια πετσέτα ή γάντια φούρνου , να αφαιρέσετε το υπόλοιπο αλάτι, αφαιρέστε με ένα πινέλο μαγειρικής τα σπασμένα κομμάτια από αλάτι. Στη συνέχεια αφαιρέστε την πέτσα από το κοτόπουλο.
Ανακινήστε καλά τη βινεγκρέτ αφαιρώντας τη σκελίδα σκόρδου πριν από τη χρήση. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τη βινεγκρέτ.

Κοτόπουλο ψητό σε κρούστα αλατιού με εστραγκόν

Κοτόπουλο ψητό σε κρούστα αλατιού με εστραγκόν

Κοτόπουλο ψητό σε κρούστα αλατιού με εστραγκόν

Απαιτούμενος χρόνος: 120 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα