Υλικά:
Για 6-8 άτομα
2 κοτόπουλα, 2 1/2 κιλά το καθένα, κομμένο στα τέσσερα, χωρίς κόκαλα
1/2 κεφάλι σκόρδο, πολτοποιημένη
2 κουταλιά της σούπας ρίγανη
Χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/4 φλιτζάνι ξίδι από κόκκινο κρασί
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
8 μεγάλες κουκούτσι ισπανικά πράσινες ελιές, κομμένες στη μέση
1/4 φλιτζανιού κάπαρη με λίγο χυμό
3 φύλλα δάφνης
1/4 φλιτζανιού καφέ ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό ιταλική, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Δοκιμάστε μια νέα εκδοχή για το παραδοσιακό κοτόπουλο φούρνου
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, το ξίδι, το ελαιόλαδο, τα δαμάσκηνα, ελιές, κάπαρη με χυμό κάπαρη, και τα φύλλα δάφνης.
Προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου μέσα στη μαρινάδα. Σκεπάστε και αφήστε μαρινάρουμε στο ψυγείο, αρκετές ώρες περίπου 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε μια λαδόκολλα σε ένα ή δύο μεγάλα ταψιά και ρίχνετε τη μαινάδα με ένα κουτάλι από πάνω ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου με μαύρη ζάχαρη και ρίξτε το λευκό κρασί γύρω τους.
Ψήστε για 50 λεπτά έως 1 ώρα, ραντίσματος συχνά με τους χυμούς από το ταψί.
Με μια τρυπητή κουτάλα, πιάνετε το κοτόπουλο και μεταφέρετε με τα δαμάσκηνα, ελιές, κάπαρη και σε μια πιατέλα. Προσθέστε μερικές κουταλιές από τις χυμούς από το ταψί και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό ή κόλιαντρο. Σερβίρετε υπόλοιπο χυμό σε μια σαλτσιέρα.