Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για τη ζύμη
350 γραμμάρια αλεύρι
145 γραμμάρια βούτυρο
Ένα αυγό
Μία πρέζα αλάτι
Δύο κουταλιές κρέμα γάλακτος
Για τη γέμιση
400 γραμμάρια φιλέτο καπνιστό σολομού
λίγο βούτυρο
αλάτι και μαύρο πιπέρι
2 μεγάλες χούφτες κάρδαμο
4 αυγά
400ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση:
Λαχταριστή τάρτα με γέμιση σολομού για το μεσημεριανό σας
Για τη ζύμη
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία. Την χωρίζουμε σε 8 μέρη και τις ανοίγουμε σε στρόγγυλα φύλλα. Βουτυρώνουμε 8 φόρμες για τάρτα και στρώνουμε μέσα τη ζύμη.
Τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία και τις φυλάμε στο ψυγείο για μισή ώρα να σκληρύνει η ζύμη.
Σκεπάζουμε ολόγυρα τις άκρες τους με λίγο αλουμινόχαρτο και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Για τη γέμιση
Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε λίγο το σολομό μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, περίπου 2 λεπτά.
Το μοιράζουμε στις τάρτες. Βάζουμε σε μπεν μαρί το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στη κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά.
Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το κάρδαμο λίγο βούτυρο αλάτι και το πιπέρι. Μοιράζουμε την κρέμα στις τάρτες και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να ξεκουραστούν 10 λεπτά και τις σερβίρουμε.