Κέικ σοκολάτα μόκα με σως καραμέλας

by sidagi.gr
600 προβολές

Υλικά:

Για 4-6 άτομα

Για το κέικ
2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι κοσκινισμένο
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
½ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
100 γραμμάρια κομμένη σοκολάτα κουβερτούρα
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
Στιγμιαίος καφές
1 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια ψιλοκομμένα

Για την σως καραμέλας
1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
½ κούπα κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Γλυκό και αφράτο κέικ για το πρωινό σας

Για το κέικ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μετράμε και το ξανακοσκινίζουμε με τη μπέικιν πάουντερ, με τη σόδα και με το αλάτι.
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ και ρίχνουμε τμηματικά τη ζάχαρη.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μερικά λεπτά και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα.

Ρίχνουμε στο γάλα ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό στιγμιαίο καφέ και το προσθέτουμε στο μείγμα αλληλοδιαδόχως με το μείγμα από αλεύρι.
Ανακατεύουμε το μείγμα ελαφρά.
Προσθέτουμε τα καρύδια.
Βάζουμε το μείγμα σε μια ρηχή φόρμα βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι.

Ψήνουμε το κέικ σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.
Όταν κρυώσει, το σκεπάζουμε με γλάσο μόκα.
Για να φτιάξουμε το γλάσο μόκας, αναμειγνύουμε και χτυπάμε ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, 2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά στιγμιαίο
καφέ, 2 κουταλιές της σούπας νερό και μια κουταλιά της σούπας ρούμι.
Πριν σκεπάσουμε το κέικ με το γλάσο, το περιχύνουμε με σιρόπι από ένα φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό και 4 κουταλιές της σούπας
ρούμι.

Για την σως καραμέλας
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε την εστία στη χαμηλή ένταση. Ανακατεύουμε την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί εντελώς και γίνει υγρό μείγμα, τότε ρίχνουμε το βουτυρά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει.

Όταν λιώσει το βούτυρο κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγα λεπτά και φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο, τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 βδομάδες και είναι έτοιμη για χρήση.

Σερβίρουμε με παγωτό μόκα με κακάο.

Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα