Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Ένα μεγάλο και κυκλικό κέικ κομμένο σε 2 ίσα μέρη
Για το κέικ
4 αυγά
320 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμμάρια αμύγδαλο ψιλοκομμένο
90 γραμμάρια ζάχαρη
230 ml ελαιόλαδο
Λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλεύρι για το ταψί
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
1/2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο
3 αυγά
1 ή 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 μεγάλη πρέζα αλάτι
Για την επικάλυψη του κέικ θα χρησιμοποιήσουμε 1 κιλό κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
60 γραμμάρια άχνη ζάχαρη
Χρώμα ζαχαροπλαστικής (μπλε, κόκκινο)
Εκτέλεση:
Δείτε βήμα βήμα συνταγή για το πως φτιάχνεται τούρτα κέικ πεταλούδα! Είναι πανεύκολο…
Για το κέικ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το μέλι και τους κρόκους και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και τη σκόνη αμυγδάλου.
Στο μίξερ χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα τα αυγά με τη ζάχαρη. Μόλις γίνει μαλακό και αφράτο μείγμα ενώνουμε με το μείγμα από το αλεύρι.
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 23 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Αφήνουμε το κέικ για 2 ώρες στο ψυγείο να παγώσει καλά και μετά το κόβουμε σε 2 ίσα μέρη με ένα μαχαίρι ψωμιού.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα 3 αυγά, τη ζάχαρη, το καλαμποκάλευρο και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα και αφρατέψει.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος (με το γάλα), το μείγμα αυγού και ανακατεύετε με το σύρμα σε δυνατή εστία για 1 λεπτό.
Στη συνέχεια σουρώνουμε την κρέμα σε ένα λεπτό σουρωτήρι. Βάζουμε την βανίλια και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να σφίξει.
Για την συναρμολόγηση του κέικ πεταλούδα
Τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο κέικ πάνω σε μια πιατέλα και από πάνω ρίχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και την απλώνουμε προσεκτικά σε όλη την επιφάνεια του κέικ.
Συνεχίζουμε και καλύπτουμε με τον δεύτερο δίσκο κέικ. Επειδή θα το κόψουμε καλό είναι να βάλετε την μισή ποσότητα από την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια παίρνετε ένα μαχαίρι που κόβουμε το ψωμί.
Στην αρχή θα κόψουμε από πάνω προς τα κάτω το κέικ σε λωρίδα πάχους 4 εκ. Έπειτα το κόβουμε στη μέση από την δεξιά προς την αριστερή μεριά ώστε να χωριστή το κέικ μας στη μέση. Μεταφέρουμε την κεντρική λωρίδα του κέικ σε ένα ταψί και συνεχίζουμε μεταφέροντας και τα υπόλοιπα κομμάτια του κέικ. Βάζουμε κάθε κομμάτι κέικ από την καμπυλωτή μεριά πάνω στη λωρίδα. Θέλουμε να σχηματίσει πάνω και κάτω από 2 “καμπυλωτά φτερα”.
Μετά καλύπτουμε όλο το κέικ με το 1/4 της σαντιγίς που φτιάξαμε και φυλάμε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Για το χρωματιστό frosting απλά ρίχνουμε 2 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής στην σαντιγί και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε το κέικ από το ψυγείο και καλύπτουμε με την χρωματιστή σαντιγί. Αν θέλουμε χωρίζουμε την σαντιγί σε 4 μπολ και βάζουμε από 1 σταγόνα από το χρώμα ζαχαροπλαστικής για να χρωματίσουμε με σαντιγί το κέικ.
Διακοσμούμε με σοκολατένιες καραμελίτσες για να φτιάξουμε τα ” μάτια της πεταλούδας” και δυο στικ για να φτιάξουμε τις “κεραίες”. Διακοσμείτε το κέικ με ότι θέλετε όπως καραμέλες, σοκολατάκια, marshmallows κτλπ.
Για την σαντιγί
Αφήνουμε για ένα τέταρτο στην κατάψυξη την κρέμα γάλακτος και το μπολ όπου θα χτυπηθεί η σαντιγί.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μίξερ στη γρήγορη ταχύτητα για δύο λεπτά και όταν αρχίζει να πήζει, πασπαλίζουμε από πάνω την άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα. Σταματάμε μόλις πήξει για να μην κόψει η σαντιγί.
Πηγή : allrecipes.com