Υλικά:
Για 4-6 άτομα
Για το κέικ
250γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
278 γραμμάρια ζάχαρη (1 1/3 φλιτζάνια + 1 κουταλιά της σούπας)
1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 μεγάλα αυγά
315 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 2 ¼ φλιτζάνια
2 ¼ κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 φλιτζάνι (240ml) πλήρες γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
¼ φλιτζάνι (23 γραμμάρια) σκόνης κακάο, κοσκινισμένο
ξύσμα από 3 μανταρίνια
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη επιπλέον
1 κουταλιά της σούπας πλήρες γάλα, επιπλέον
Για την επικάλυψη
1 φλιτζάνι (140 γραμμάρια) άχνη ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό μανταρινιού, περισσότερο εάν χρειαστεί
Εκτέλεση:
Φτιάξτε με απλά υλικά αφράτο κέικ με γεύση μανταρίνι και σοκολάτα
Για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Βουτυρώστε μια φόρμα με τρύπα στη μέση για κέικ.
Τοποθετήστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα μεγάλο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ και χτυπήστε μέχρι γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά ανακατεύοντας πολύ καλά. Κοσκινίστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι πάνω από το μείγμα του μίξερ και διπλώστε μέσα με το γάλα. Ρίξτε το μισό από το κτύπημα σε ένα άλλο μπολ και προσθέτουμε το ξύσμα μανταρινιού.
Στο άλλο μπολ, προσθέτουμε το κακάο, το επιπλέον γάλα τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνετε εναλλάξ το μείγμα σοκολάτας με το μείγμα κέικ και κάνετε νερά με ένα μαχαιράκι στο μείγμα.
Ψήστε για 50-55 λεπτά στους 180 βαθμούς (2 σκάλα φούρνου) με αντιστάσεις μέχρι να φουσκώσει και αποκτήσει χρυσαφί χρώμα. Αφήνετε να κρυώσει για 20 λεπτά, αναποδογυρίζετε και αφήνετε να ηρεμήσει.
Για την επικάλυψη
Κοσκινίσει την άχνη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε το χυμό μανταρινιού και ανακατεύουμε με μίξερ χειρός μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός. Απλώστε πάνω από το κέικ και σερβίρετε.