Υλικά:
Για 8-10 άτομα
Για το κανταΐφι
½ κιλό φύλλο κανταΐφι
300-350 γραμμάρια καρύδια χοντροκομμένα
½ φλιτζανάκι του καφέ φρυγανιά
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
½ φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
½ φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκαλιού
250 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο (ή μαργαρίνη και λίγο φρέσκο βούτυρο)
Για το σιρόπι
3 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό
χυμό ½ λεμονιού
λίγο φιστίκι Αιγίνης χοντραλεσμένο για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό για όλη την οικογένεια
Για το κανταΐφι
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το ξύσμα του πορτοκαλιού, την κανέλα, τη ζάχαρη και τα ραντίζουμε με το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού.
Ανοίγουμε το κανταΐφι και το χωρίζουμε σε 30-35 μέρη έτσι, ώστε να σχηματίζονται μακρόστενες λωρίδες.
Όσο φτιάχνουμε τα ρολά κανταϊφιού, έχουμε σκεπασμένο το κανταΐφι με μια υγρή πετσέτα, για να μην ξεραίνεται.
Βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα της γέμισης και το τυλίγουμε, όσο πιο απαλά μπορούμε σε ρολό. Αν τα σφίξουμε, τότε θα σφίξουν στο ψήσιμο και δε θα γίνουν αφράτα.
Τοποθετούμε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη με το φρέσκο βούτυρο), και τα περιχύνουμε ένα ένα με ένα κουτάλι, να βραχούν παντού.
Σκεπάζουμε τα ρολά κανταϊφιού με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά με αντιστάσεις (2 σκάλα). Στη συνέχεια βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Για το σιρόπι
Κατόπιν βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.
Σιροπιάζουμε το χλιαρό κανταΐφι με το ζεστό σιρόπι. Όταν πιει όλο το σιρόπι, το βάζουμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια.
Για να μείνει το κανταΐφι τραγανό, δεν πρέπει να το σκεπάσουμε και δεν πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο. Διατηρείται εκτός ψυγείου αρκετές μέρες.