Υλικά:
Για 6-8 άτομα
1 κιλό μελιτζανάκια μικρά
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
2 ποτήρια νερό
γαρύφαλλα όσα τα μελιτζανάκια
καβουρδισμένο αμύγδαλο όσα τα μελιτζανάκια
2 λεμόνια τον χυμό τους και λίγο ακόμη
Εκτέλεση:
Γ’ αυτό το μοναδικό γλυκό η υπομονή είναι χρυσός!
Η κατάλληλη εποχή για τούτο το γλυκό είναι ο Σεπτέμβρης, αλλά αν είμαστε τυχεροί μπορεί και να βρούμε ακόμα μελιτζανάκια για γλυκό!
Παίρνουμε ένα κοφτερό μαχαίρι και ξεφλουδίζουμε τα μελιτζανάκια (ή με τον πατατοκόφτη αν έχουμε ακόμα καλύτερα), κάνετε μία σχισμή στη μέση (για να μπει μετά το αμύγδαλο) και τοποθετείτε σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τον χυμό από τα 2 λεμόνια.
Τα αφήνετε όλη τη νύχτα να ξεπικρίσει. Την επομένη τα στραγγίζετε και τα βάζετε στην κατσαρόλα, παίρνει μία βράση καλή, να μαλακώσει και το βγάζετε.
Τα στύβετε ελαφρά στο χέρι (προσοχή να μη λιώσουν) και το αφήνετε σε πετσέτα να τραβήξει όση περισσότερη υγρασία γίνεται.
Μπήγετε στο κεφαλάκι του ένα γαρίφαλο και μέσα τοποθετείτε από ένα αμύγδαλο.
Ρίχνετε στη κατσαρόλα 2 ποτήρια νερό, τη ζάχαρη και το βράζετε για 10 λεπτά.
Την άλλη μέρα ξαναβράζω για άλλα 10 λεπτά να δέσει το γλυκό και ρίχνετε λίγο χυμό λεμονιού για να μην ζαχαρώνει.