Υλικά:
Για 4-6 άτομα
1 κρεμμύδι ολόκληρο καθαρισμένο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι
6 κόκκους πιπέρι μαύρο
1 γλώσσα βοδινή
1 καρότο
1 κλωνάρι σέλινο
λίγο μαϊντανό
1 πράσο
Για τη σως
1 φλιτζάνι ζωμό από τη γλώσσα στραγγισμένο
2 – 3 κουταλιές σούπας λευκό κρασί
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
Εκτέλεση:
Πλούσιο σε θρεπτικές αξίες και σε γεύση!
Καθαρίζετε και πλένετε με αρκετό νερό γλώσσα. Βράζετε σε κατσαρόλα ή χύτρα για 40 λεπτά τη γλώσσα σε νερό που πρέπει να τη σκεπάζει (αν έχετε χύτρα τότε υπολογίστε την μισή ώρα).
Μόλις βράσει προσθέτετε όλα τα λαχανικά και αρωματικά, τη γλώσσα και το αλατοπίπερο. Σκεπάζετε τη κατσαρόλα και βράζετε μεχρι να μαλακώσει η γλώσσα.
Χρειάζεται πολύ ώρα. Καλύτερα να τη βράσετε σε χύτρα ταχύτητας για 40 – 50 λεπτά.
Κλείνετε τη φωτιά και αφήνετε τη γλώσσα να κρυώσει μέσα στο ζωμό της. Όταν κρυώσει την ξεφλουδίζετε και την κόβετε σε λεπτές φέτες.
Για τη σάλτσα, ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι το βούτυρο.
Ρίχνετε το αλεύρι και προσθέτετε ένα φλιτζάνι από το ζωμό που έβρασε η γλώσσα, ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτετε το κρασί, αλατοπιπερώνετε αν χρειάζεται και περιχύνετε τη γλώσσα και σερβίρετε αμέσως.