Υλικά:
½ κιλό φασόλια γίγαντες
2 μέτρια κρεμμύδια
2 μέτρια καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
250ml ντομάτα τριμμένη
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
σέλινο
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
λίγη τριμμένη φρυγανιά
καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε από την προηγούμενη μέρα σε μια κούπα με νερό, ώστε να τα καλύπτει.
Πλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε από την προηγούμενη μέρα σε μια κούπα με νερό, ώστε να τα καλύπτει.
Τα ξεπλένουμε με πολλά νερά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν για 5 λεπτά με ανοιχτό καπάκι, τα σουρώνουμε.
Βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε τα φασόλια, προσθέτουμε ζεστό νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το καρότο, το σέλινο, την ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, την καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε πάλι να βράσουν.
Αφού βράσουν αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα ή σε ένα ταψί. Προσθέτουμε λάδι, ρίγανη, πασπαλίζουμε με λίγη φρυγανιά και ψήνουμε στο φούρνο στους 200οC.