Υλικά:
Για 2-4 άτομα
12 μέτριες στρογγυλές ντομάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι
300 γραμμάεια κοφτό μακαρονάκι
1 κούπα νερό
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για το πέστο
4 ματσάκια βασιλικός
2-3 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
200 ml ελαιόλαδο
80 γραμμάρια κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι
100 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Λαχταριστό και εύκολο ορεκτικό που θα το απολαύσει όλη η παρέα
Πλένετε τις ντομάτες και τις αδειάζετε, ανοίγοντάς τες από τη μεριά του κοτσανιού. Κρατήστε 2 1/2 φλιτζάνια από τη σάρκα, ψιλοκόψτε την, και βάλτε την υπόλοιπη στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε βαθύ τηγάνι ζεστάνετε το μισό λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι. Όταν μαλακώσει, προσθέστε το κοφτό μακαρονάκι και γυρίστε 1-2 φορές. Βάλτε 1 κούπα νερό και βράστε 10 -12 λεπτά.
Κατεβάστε από τη φωτιά και προσθέστε τη σως πέστο. Βάλτε αλάτι και πιπέρι και γεμίστε τις ντομάτες.
Περιχύνετε με το υπόλοιπο λάδι και τη ντομάτα τριγύρω από το ταψί και ψήστε για 20 λεπτά ίσα ίσα να μαλακώσουν οι ντομάτες.
Βγάλτε τις ντομάτες από το φούρνο και αφήστε τες να κρυώσουν τελείως προτού να τις σερβίρετε.
Για το πέστο
Δουλεύουμε μαζί στο μπλέντερ το βασιλικό, τα κουκουνάρια, το σκόρδο και το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξουμε μια αρκετά ομοιογενή πάστα.
Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.