Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για τη κρέμα
150 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
1 λίτρο γάλα
150 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
70 γραμμάρια βούτυρο
1 βανίλια
Φλούδα ενος πορτοκαλιού
Για τη ζύμη
450 γραμμάρια φύλλο κρούστας εμπορίου
Για το σιρόπι
500 γραμμάρια ζάχαρη
200 γραμμάρια νερό
χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση:
Παραδοσιακό γλυκό για όλη την οικογένεια με απλά υλικά
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για τη κρέμα
Στη συνέχεια ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το γάλα και τη φλούδα πορτοκαλιού μόλις αρχίσει και βράζει το μείγμα τότε ρίχνουμε το σιμιγδάλι, το βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πήξει.
Αφού δούμε ότι πήζει το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο, προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα.
Για την συναρμολόγηση φύλλου – κρέμας
Στη συνέχεια βάζουμε σε βουτυρωμένο της 5 πρώτες στρώσεις φύλλου, αλείφοντας ανάμεσα με βούτυρο.
Ρίχνουμε την κρέμα και τη σκεπάζουμε με άλλες 5 στρώσεις φύλλο κρούστας και βουτυρώνουμε. Χαράζουμε ελαφρά τις μερίδες και ραντίζουμε με νερό.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά.
Για το σιρόπι
Στο μεταξύ βράζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη μαζί με το νερό και το χυμό λεμόνι για να φτιάξουμε το σιρόπι, αφήνουμε για 5 λεπτά στη φωτιά και μετά το ρίχνουμε πάνω από το γαλακτομπούρεκο.
Για περίπου 40 λεπτά αφήνουμε μέχρι να πιει το σιρόπι και είναι έτοιμο.