Υλικά:
Για 6-8 άτομα
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας ξίδι
Για τη ζύμη
300 γραμμάρια ζεστό νερό προς χλιαρό
30 γραμμάρια ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
30 γραμμάρια ελαιόλαδο
450 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γραμμάρια αλάτι χοντρό
Θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Λαχταριστή και μυρωδάτη φοκάτσια με καραμελωμένα κρεμμύδια για όλες τις ώρες
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή εστία. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μαγειρεύετε ανακατεύοντας ανά διαστήματα, για περίπου 8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέστε τη ζάχαρη και το ξύδι. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό ή μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να πήξει.
Αφήνετε στην άκρη.
Για τη ζύμη
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ζεστό νερό, τη ζάχαρη, 2 κουταλιές ελαιόλαδο μαζί με τη μαγιά. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η μαγιά περίπου 5 – 7 λεπτά.
Σε άλλο μπολ, κοσκινίζετε το αλεύρι και προσθέτετε το μισό αλάτι.
Ρίχνετε τη μαγιά στο αλεύρι και ζυμώνετε το μείγμα για 10 λεπτά.
Λαδώστε ένα μπολ, βάζετε την ζύμη, την σκεπάζετε και την αφήνετε
σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 60 λεπτά.
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200 ° C στις αντιστάσεις. Λαδώνετε ένα ταψάκι ή βάζετε λαδόκολλα.
Πατάτε την ζύμη να ξεφουσκώσει και την αδειάζετε από το μπολ σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Την ζυμώνετε για 2 – 3 λεπτά και την ρίχνετε στο ταψί, την πατάτε με τα δάχτυλά σας να απλώσει σε μέγεθος 20 x 30 εκ. Περίπου.
Σκεπάζετε με μια μεμβράνη και αφήνετε πάλι σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά.
Αλείφετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με τα δάχτυλά σας πιέζετε την επιφάνεια σε διάφορα σημεία για να κάνετε βαθουλώματα. Πασπαλίζετε το αλάτι.
Καλύψτε τη ζύμη με το καραμελωμένο κρεμμύδι. Πασπαλίστε με θυμάρι και αλάτι και πιπέρι. Ψήστε για 15 λεπτά στους 200 ° C βαθμούς. Μειώστε τη θερμοκρασία στους 180 ° C και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 10-15 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.