Υλικά:
Για 2-4 άτομα
Για το ψάρι
Λίγο αλάτι και πιπέρι
λίγη ρίγανη
Ελάχιστο ελαιόλαδο
3-4 φιλέτα τιλάπιας καθαρισμένα
4-5 λεμόνια
2 αυγά
1 πακετάκι φρυγανιά τριμμένη
Λίγο αλεύρι για το πανάρισμα
Για τη σως πέστο
4 ματσάκια πλατύφυλλος βασιλικός
5 – 6 σκελίδες σκόρδου, χοντροκομμένες
200 ml ελαιόλαδο
100 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Λαχταριστό και ζουμερό ψάρι με απλά υλικά για το μεσημεριανό σας
Για το ψάρι
Πλένουμε καλά τα φιλέτα τιλάπιας και τα πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη και λίγο αλάτι και τα περνάμε από το αλεύρι να αλευρωθούν καλά από όλες τις μεριές. Στη συνέχεια, τα περνάμε τα αυγά που τα έχουμε χτυπήσει και έχουμε προσθέσει την μουστάρδα και τέλος τη φρυγανιά.
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ή τα ψήνουμε στο φούρνο μέσα σε ταψάκι με λίγο λαδάκι.
Αν τα τηγανίσουμε ο χρόνος είναι για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά και από τη κάθε πλευρά. Και στο φούρνο στους 180 βαθμούς στο πρόγραμμα με αντιστάσεις για 35 λεπτά. Σερβίρουμε με σως πέστο.
Για το πέστο
Δουλεύουμε μαζί στο μπλέντερ το βασιλικό, το σκόρδο και το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξουμε μια αρκετά ομοιογενή πάστα.
Στο στάδιο αυτό, δηλαδή πριν από την προσθήκη παρμεζάνας, το πέστο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για πολλούς μήνες, σε ένα γυάλινο βάζο, με λίγο λάδι απλωμένο στην επιφάνεια της πάστας, για καλύτερη συντήρηση.
Τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.