Υλικά:
Για 2-4 άτομα
1 φύλλο δάφνης
2 κουταλιές του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές του γλυκού πιπέρι
2 κουταλιές του γλυκού ξίδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
500 γραμμάρια ψιλές φακές
1 ντοματάκι κονκασέ
2 καρότα ψολοκομμένα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Εκτέλεση:
Λαχταριστή και ζεστή σούπα για τις κρύες μέρες του χειμώνα
Σε ένα ταψί ρίχνουμε τις φακές στεγνές και τις καθαρίζουμε. Σε ξύλο κοπής κόβουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα δύο λίτρα νερό. Σε άλλο σκεύος κατσαρόλας ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια , τα καρότα μαζι με τα μανιτάρια ρίχνοντας το ξίδι.
Στη συνέχεια ρίχνουμε τις φακές στη κατσαρόλα που βράζει το νερό και αφήνουμε σε χαμηλή εστία να σιγοβράσουν για 15 – 20 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε το ντοματάκι κονκασέ, το φύλλο δάφνης, το αλάτι, πιπέρι και λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί.
Αφήνουμε να μαγειρευτούν για άλλα 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και σερβίρουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί και φέτα.