Υλικά:
Για 2-4 άτομα
1 λίτρο γάλα ημιάπαχο,πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά ό,τι προτιμάτε
1 πρέζα μαγειρική σόδα
½ καρπό βανίλιας
270 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια μικρή καταρόλα μια κουταλιά ζάχαρη άχνη,ανοίγουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και την αφήνουμε να καραμελώσει.
Βάζουμε σε μια μικρή καταρόλα μια κουταλιά ζάχαρη άχνη,ανοίγουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και την αφήνουμε να καραμελώσει.
Μόλις πάρει χρώμα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα 1 λίτρο γάλα, ½ καρπό βανίλιας,1 πρέζα μαγειρκή σόδα και την υπόλοιπη ζάχαρη.
Ανεβάζουμε τη φωτιά στο δυνατό και αφήνουμε το γάλα να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
Μόλις αρχίσει να βράζει,χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει.
Ενώ βράζει ανακατεύουμε μια κουτάλα και προσέχουμε νε μην ξεχειλίσει.
Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 45 λεπτά συνολικά και στο χρόνο αυτό ελέγχουμε αν το γλυκό μας είναι έτοιμο.
Παίρνουμε μια σταγόνα από το περιεχόμενο της κατσαρόλας και τη ρίχνουμε σε ένα πιάτο.
Αν είναι σταθερή και όχι νερουλή το γλυκό μας έχει βράσει όσο πρέπει και είναι έτοιμο.
Το αφήνουμε λίγο ούτως ώστε από καυτό να γίνει χλιαρό και αφαιρούμε τη βανίλα που την είχα βάλει μόνο για να δώσει άρωμα.
Μεταφέρουμε το μείγμα που φτιάξαμε σε μικρά βάζα,τα συσκευάζουμε και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.
Το dulce de leche σερβίρεται παγωμένο και διατηρείται στο ψυγείο.
Μπορούμε να το φάμε μαζί με κρέπες και να τις γεμίσουμε με αυτό,σκέτο ή πάνω σε ψωμί.