Χταπόδι Κρασάτο

by sidagi.gr
762 προβολές

Υλικά:

Υλικά για 4 – 5 μερίδες

1 χταπόδι 1,5 έως 2 κιλά
4 – 5 κρεμμύδια ξερά
5 – 6 σκελίδες σκόρδο
μισό κιλό κόκκινο κρασί
4 – 5 φύλλα δάφνης
μαύρο πιπέρι σε σπόρους
200 γραμμάρια ελαιόλαδο
1,5 κουταλιά της σούπας πελτές

Εκτέλεση:

Τα ψάρια και τα θαλασσινά του Αγίου Όρους από την άλλη πλευρά φημίζονται για την εξαιρετική νοστιμιά τους!

Τα ψάρια και τα θαλασσινά του Αγίου Όρους από την άλλη πλευρά φημίζονται για την εξαιρετική νοστιμιά τους!

Καθαρίζουμε και πλένουμε το χταπόδι μας καλά – καλά και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά με ελάχιστο νερό, γιατί θα βγάλει και το δικό του ζουμί. Βέβαια το ανακατεύουμε συχνά. Αφού βράσει, κόβουμε το κάθε πλοκάμι του σε δύο ή τρία κομμάτια. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα πλένουμε. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε καλά σε σιγανή φωτιά με το λάδι μας, ώσπου να ροδίσουν αρκετά.

Κατόπιν προσθέτουμε τα σκόρδα ολόκληρα, το κομμένο χταπόδι, το κρασί, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι. Προσθέτουμε τον πελτέ, διαλυμένο σε λίγο νερό. Επιπλέον ρίχνουμε στον ταβά μας το μισό ζωμό, στον οποίο έβρασε το χταπόδι μας. Σιγοβράζουμε το χταπόδι σκεπασμένο επί μία ώρα περίπου και θα έχουμε ένα νόστιμο φαγητό που θα μοσχοβολάει και θα έχει χυλώσει το ζουμί του.

Λίγα λόγια για την Αγιορείτικη κουζίνα και τις παραδόσεις της…

Η αγιορείτικη κουζίνα είναι ιδιαίτερη και μοναδική στον κόσμο. Βασίζεται στην ψαροφαγία και χορτοφαγία των 2.500 μοναχών που κατοικούν στο Άγιον Όρος, οι οποίοι χάρη σε αυτήν τη διατροφή φημίζονται για τη μακροζωία και την καλή τους υγεία. Ο τρόπος μαγειρέματος είναι επίσης μοναδικός : φωτιά από ξύλα, νταβάδες, αγνά βιολογικά υλικά από τους κήπους και τις πλαγιές του ιερού βουνού….

Τα ψάρια και τα θαλασσινά του Αγίου Όρους από την άλλη πλευρά φημίζονται για την εξαιρετική νοστιμιά τους. Ο λόγος που τα κάνει να διαφέρουν σε γεύση από τα υπόλοιπα είναι ότι τα νερά του κόλπου είναι βαθιά και καθαρά, δεδομένου ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά θαλάσσια ρεύματα και δεν υπάρχουν οργανωμένες καλλιέργειες που να τα επιβαρύνουν.

Τα θαλασσινά μας λοιπόν ψαρεύονται σε πολύ βαθιά νερά, τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλάτι από όλες της θάλασσες της Ελλάδας και είναι πλούσια σε πλαγκτόν και καθαρή τροφή, αφού στον κόλπο δεν καταλήγουν ποτάμια ή ρυάκια που να διαταράσσουν τη ισορροπία της σύστασης του νερού.

Η πηγή της συνταγής είναι από το βιβλίο ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, του Μοναχού Επιφάνιου του Μυλοποταμινού.

Πληροφορίες : www.mountathosarea.org

Καλή σας επιτυχία!

 

Απαιτούμενος χρόνος: 60 λεπτά

Σχετικα αρθρα

Θέλουμε την γνώμη σας

* Χρησιμοποιώντας αυτήν τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και το χειρισμό των δεδομένων σας από το sidagi.gr.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα