Υλικά:
Για 4-6 άτομα
2,5 κιλά χοιρινό μπούτι σε κομμάτια ή σε ρολό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας ούζο
5 σκελίδες σκόρδο πρεσαρισμένες
αλάτι, πιπέρι
1,5-2 φλιτζάνια ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι
Για τη μαρινάδα
2 γλυκά πορτοκάλια
2 λεμόνια
1 ¼ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
¼ φλιτζάνι χυμό λεμόνι
1 κουταλιά σούπας ξερό θυμάρι
3 κουταλιά σούπας μέλι
½ φλιτζάνι ούζο
Εκτέλεση:
Μυρωδάτο και λαχταριστό χοιρινό μαγειρεμένο σε σάλτσα πορτοκαλιού με άρωμα ούζο
Κόβουμε τις φλούδες των πορτοκαλιών και των λεμονιών σε λεπτές λωρίδες και τα ρίχνουμε στα υλικά της μαρινάδας τα οποία προηγουμένως έχουμε ανακατέψει καλά.
Βάζουμε το χοιρινό σε ένα βαθύ ταψί και ρίχνουμε τη μαρινάδα. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί όλη νύχτα. Γυρνάμε το κρέας κατά τη διάρκεια του μαριναρίσματος τουλάχιστον μία φορά.
Πριν ψήσουμε το κρέας, το στραγγίζουμε από τη μαρινάδα, την οποία τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι και την κρατάμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το μέλι, το ούζο, το σκόρδο και το αλατοπίπερο. Βάζουμε το κρέας στο ταψί που θα ψηθεί (καλή είναι η γάστρα που ψήνεται το κρέας χωρίς να στεγνώνει γιατί έχει καπάκι) και αλείφουμε με ένα πινέλο το κρέας με το προηγούμενο μείγμα. Ψήνουμε το κρέας στο φούρνο σκεπασμένο, ενώ κατά τη διάρκεια του ψησίματος το γυρίζουμε και το αλείφουμε ξανά με το υπόλοιπο μείγμα.
Στη μία ώρα περίπου που θα έχει ψηθεί το κρέας, το ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε μέσα τη μαρινάτα (χωρίς τις λεπτές λωρίδες πορτοκαλιού και λεμονιού) και τις ελιές και ψήνουμε για ένα ακόμη τέταρτο ή και παραπάνω ξεσκέπαστο να αναμιχθούν καλά τα υλικά και να ροδίσει όμορφα το κρέας μας.
Όταν το κρέας είναι καλά ψημένο και ροδοκοκκινισμένο, το βγάζουμε και το τοποθετούμε στο σκεύος σερβιρίσματος διατηρώντας το ζεστό σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο καλά για να μη στεγνώσει.
Στραγγίζουμε τη μαρινάτα σε κατσαρολάκι (κρατάμε περίπου ¼ φλιτζανιού) και αφήνουμε να πάρει γερή βράση.
Τις ελιές που στραγγίξαμε τις τοποθετούμε στην πιατέλα με το κρέας μας για γαρνιτούρα. Στο ¼ φλιτζανιού μαρινάτα, διαλύουμε κόρν φλάουρ (2-2,5 κουταλιές της σούπας) για να δέσουμε τη σάλτσα μας και την ρίχνουμε στο κατσαρολάκι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει.
Βάζουμε λίγη από τη σάλτσα πάνω στο κρέας μας με τις ελιές και το υπόλοιπο το σερβίρουμε στη σαλτσιέρα ώστε ο καθένας να προσθέσει κατά βούληση.
Σερβίρετε με μικρές πατατούλες ψητές στο φούρνο με λεμονάκι και πορτοκάλι.