Υλικά:
Για 6-8 άτομα
300 γραμμάρια ώριμες ντομάτες
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
λίγη ζάχαρη
1/3 ματσάκι μαϊντανό
τυρί φέτα για το σερβίρισμα
300 γραμμάρια μελιτζάνες, μεσαίου μεγέθους
αλάτι
200 γραμμάρια κολοκυθάκια
200 γραμμάρια πατάτες
200 γραμμάρια κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
250 γραμμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα φασολάκια
Εκτέλεση:
Ελληνικό παραδοσιακό φαγητό, συνοδέψτε το με φέτα και φρέσκο ψωμί
Πλένετε τις μελιτζάνες και αφαιρέστε τα κοτσάνια τους. Έπειτα τις κόβετε σε οριζόντιες φέτες 2 εκ. και τοποθετείστε τις σε μπολ με κρύο, αλατισμένο νερό για 20 λεπτά για να ξεπικρίσουν.
Καθαρίζετε, πλένετε και στραγγίστε τα κολοκυθάκια και κόψτε τα σε φέτες. Καθαρίστε και κόψτε σε λεπτές φέτες τις πατάτες και τα κρεμμύδια.
Καθαρίζετε και ψιλοκόψτε το σκόρδο. Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκα φασολάκια, πλένετε τα και στεγνώστε τα. Βγάλτε τις κλωστές τους και κόψτε σε κομμάτια 4 εκ. πλένετε και κόψτε σε φέτες τις ντομάτες. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στραγγίστε τις μελιτζάνες και στεγνώστε τις. Σε φαρδύ τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά και τηγανίστε τις μελιτζάνες, γυρίζοντας τις μια φορά, μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές. Βάλτε τις σε σουρωτήρι και πιέστε με ένα κουτάλι για να στραγγίσουν το λάδι που απορρόφησαν. Κρατήστε το λάδι.
Τοποθετείστε τις φέτες μελιτζάνας σε μια στρώση σε πυρίμαχο ταψί. Σε άλλες στρώσεις τοποθετείστε τα υπόλοιπα λαχανικά, τελειώνοντας με τις φέτες ντομάτας. Ανάμεσα σε κάθε στρώση ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη. Ανακατέψτε το λάδι που κρατήσατε με μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και ρίξτε το επάνω στα λαχανικά.
Σκεπάστε το ταψί με χαρτί αλουμινίου και το ψήστε στο φούρνου για 30 λεπτά. Αφαιρέστε το χαρτί και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά. Πλένετε το μαϊντανό, στεγνώστε και ψιλοκόψτε τον. Σκορπίστε τον επάνω από τα ψημένα λαχανικά και σερβίρετε τα ζεστά. Συνοδέψτε με τυρί φέτα και φρέσκο ξεροψημένο ψωμάκι.